Közélet

Pórul jártak a „kisrendőrök”

rendőrség (rendőrautó, )
rendőrség (rendőrautó, )

Annyit sem keresnek, mint egy szakmunkás.

Nemhogy nem keresnek sokat a rendőrök, de még a bérminimumot sem érte el a fizetésük – derült ki a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) tájékoztatójából. Baranyában, Tolnában, Somogyban és Fejér megyében legalább száz főt érintett a probléma.

Mint ismert, a garantált bérminimumot – köznyelven a szakmunkás minimálbért – 108 ezer forintról 114 ezerre emelte az állam január elsejétől. A rendőrségnél viszont évek óta nem volt fizetésemelés, így a megemelt összeget több rendőr alapbére már nem érte el –írja a Bama.hu.  Mivel a szolgálati törvény az alapbéren a beosztási és a rendfokozati illetményt érti, ez azt jelenti, hogy a kettő együttesen sem adta ki a garantált bérminimumot. Vagyis: egyes rendőrök fizetése illetményekkel együtt sem volt 114 ezer forint.

Bár pontos adatokat az FRSZ nem ismer, a becsült szám kapitányságonként 3–6 fő lehet, attól függően, hogy hány fiatalt vettek fel. Minden pályakezdő őrmester ugyanis, aki „csak” járőr, ebbe a kategóriába tartozik. Amint a probléma kiderült, a béreket korrigálták, jellemzően ezer-kétezer forinttal.

A fizetések tehát most már megfelelnek a követelményeknek – más kérdés, hogy ezzel mennyire tették vonzóbbá a rendőri pályát. Ahogy arról az internetes lap már többször beszámolt, kisebb leszerelési hullám indult el az egyenruhások között, miután több korábbi kedvezményüket is megvonta az állam. A Hír24 néhány hónapja arról számolt be, hogy sokan külföldön próbálnak, próbálnának szerencsét, akár egyedül, akár csapatban. Úgy tudni, a “harci kedv” azóta sem csökkent. A rendőrség korábban ugyanakkor azt a tájékoztatást adta, szó sincs leszerelési hullámról.

Az FRSZ szerint a rendőrök anyagi és társadalmi megbecsülése mára teljesen lenullázódott, a 14 000 forintos, a tiszthelyetteseknek és zászlósoknak járó bérkompenzáció pedig csak arra volt jó, hogy a bértáblát felrúgja, pontosabban „alulról felrúgja”. Így ugyanis a kezdő tisztek bére értéktelenedett el. A rendőrök munkáját ma minimális bér és maximális követelmény jellemzi – véli az FRSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik