Közélet

A Kúria nem ad esélyt a fekete sereg tagjainak

fekete sereg tárgyalás (fekete sereg, )
fekete sereg tárgyalás (fekete sereg, )

Elutasították a fekete sereg ügyében a felülvizsgálati indítványokat.

A Kúria döntött, elutasította a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet ügyében a felülvizsgálati indítványokat és hatályában fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a hétfőn kihirdetett határozatával.

A harminc vádlott közül ebben az eljárásban nyolcnak a kérelméről döntött a legfelsőbb bírói fórum. Nincs azonban felülvizsgálati tárgyalás a tavaly elfogott Magyar Róbert, a bűnszervezet vezetője ellen, aki tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Az eljárás adatai szerint Magyar Róbert 2002-től 2004 végéig prostitúciós hálózatot működtetett, védelmi pénzeket szedett, tartozásokat hajtott be, és a bűncselekményekből származó illegális jövedelmek feletti ellenőrzésért erőszakos küzdelmeket vívott más bűnözői csoportokkal. A vádlottak többször is népes csoportokban, felfegyverkezve tartottak erődemonstrációt riválisaik megfélemlítésére, egyesek a fegyveres leszámolástól sem riadtak vissza.

Korábban a büntetőperben több vádlottra szabtak ki tízévesnél hosszabb szabadságvesztést, sokan pedig öt év körüli büntetéseket kaptak. A Debreceni Ítélőtábla tavaly tavasszal kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében a vádlottak egy részénél helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, másoknál két-három évvel súlyosította a büntetéseket. Ez ellen nyújtott be a védelem felülvizsgálati kérelmeket, vitatva többek között a bűnszervezet bizonyítottságát, a korábban eljáró bíróság hatáskörét, a bíró pártatlanságát, egyes tényállásokban a jogos védelmi helyzet fennállását.

A Kúria szóbeli indoklásában a felülvizsgálati kérelmek felvetéseit elvetve az egyik óbudai szórakozóhelynél 2003 nyarán lezajlott tűzharcról elmondta: a két bűnözői csoport egész nap készült az összecsapásra, többen is fegyvert vittek magukkal. Az eljárás során nem tisztázódott ugyan, hogy ki kezdte a lövöldözést, de az nyilvánvaló, hogy mindkét csoport “a jogtalanság talaján állt”, így a jogos védelem fel sem merülhet.

Az óbudai helyszínen meghalt az éjszakai életben Ragyás Tóni néven ismertté vált H. Antal, a bíróságok számos súlyos bűncselekmény, köztük több emberen, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete miatt szabtak ki a büntetéseket.
A Kúria a védői felvetéseket elvetve változatlanul fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet.
.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik