Közélet

Hihetetlen: nincs jogsija a Fenyő-ügyben gyanúsított sofőrnek

Ladislav Trnka ugyan többször is megpróbált jogosítványt szerezni, de nem tudott levizsgázni. Ismerősei szerint egyszerűen nem tudott megtanulni vezetni.

Azt már a múltkor megírtuk, hogy minden bizonnyal nem lesz egyszerű dolog kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Jozef Rohác ölte meg Fenyő János médiavállalkozót. A szemtanúk szerint a gyilkos ugyanis egy kisportolt, nagydarab férfi volt, a Patkány néven elhíresült Rohác azonban nem ilyen. Most kiderült: az sem lesz sétagalopp, hogy a sofőrre ráhúzzák a vizes lepedőt. Ladislav Trnkának nemhogy jogosítványa nincs, de vezetni sem tudott soha.

Ez is érdekes

A Hír24 úgy tudja, hogy Kalló Pétert, Ladislav Trnka ügyvédjét telefonon értesítette az ügyészség arról, hogy egy külföldi megkeresés útján felvett tanúvallomás eredményéről még tájékoztatni szeretnék az ügyvédeket. Ez az úgynevezett „pót iratismertetés” nem egy szokványos dolog. Az iratokról úgy látszik a nyomozóhatóság már „lemondott”, ám időközben mégis befutottak. A pót iratismertetésről Rohác ügyvédje is kapott értesítést, ő levélben. Azt mondja, ilyen még nem fordult elő a praxisában.

A szlovák tanúk nem mernek Magyarországra jönni

A megidézett külföldi tanúk csak Szlovákiában voltak hajlandók vallomást tenni, Magyarországra nem merték betenni a lábukat. Vallomásuk alátámasztani látszik, hogy Trnka ártatlan, a Fenyő-gyilkosság idején ugyanis otthon volt. A tanúk épp ezért tartanak attól, hogy a bíróság a Nemzeti Nyomozó Iroda indítványára előzetesbe helyezné őket is, ha idejönnének. Nyilván nem ok nélkül gondolják, hogy ami egyszer megtörtént, megtörténhet másodszorra is.

Kalló Péter különösnek tartja, hogy pont Trnkáról tételezik fel, hogy a Fenyő-gyilkosság helyszínére vitte a gyilkost. „Védencem ugyan többször is megpróbált jogosítványt szerezni, de nem tudott levizsgázni. Ismerősei szerint egyszerűen nem tudott megtanulni vezetni. Nehéz elképzelni, hogy egy esetleges megrendelt gyilkossághoz egy ilyen férfit válasszanak ki. Mi van, ha megállítja őket a rendőr, és kiderül, hogy jogosítvány nélkül vezet?” – teszi fel a kérdést az ügyvéd, majd folytatja: „Egy ilyen apróságon is megbukhatott volna a bűncselekmény, nem életszerű, hogy ekkorát kockáztasson valaki. Ráadásul Trnka párszor volt ugyan Budapesten, de nem ismeri a fővárost. Nem nehéz belátni, hogy meneküléskor elengedhetetlen, hogy az ember átlássa a várost, hogy meg tudja tervezni a menekülést, az útvonalat.”

A Hír24 úgy tudja, Ladislav Trnka DNS-ét két tárgyon – köztük egy táskán – találták meg a nyomozók, noha a Mitsubishit az akció után alaposan kitakarították.

Hogy került a képbe Trnka?

Jozef Rohác DNS-ét ugyan már 2009-ben levették, de csak 2011-ben azonosította az erre hivatott, az FBI-tól megörökölt rendszer. Rohácot nem sokkal később kikérték Szlovákiától, majd kihallgatások sora következett. A szlovák alvilág egyik meghatározó alakjának tartott férfinek egy tablót mutattak, melyen többek közt Ladislav Trnka fotója is szerepelt. Rohác elmondta, hogy ismeri a nála jóval fiatalabb férfit, hiszen egy településen, Léván éltek mindketten. Ismerősök voltak, de nem barátok. Soha nem követtek el közösen semmilyen bűncselekményt. A Nemzeti Nyomozó Iroda a fotókon szereplők DNS-ét minden bizonnyal a szlovák hatóságoktól szerezte be, ezek közt volt Ladislav Trnkáé is. Később persze újabb DNS-elemzés következett, ez már hazai körülmények között. A férfit előre kitervelt emberöléssel és lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják, mely bűncselekményeket bűnsegédként követett el.

Egyébként Ladislav Trnka is hasonlót állít Rohácról: tudja, hogy ki ő, de szorosabb kapcsolatban soha nem álltak, azt mondja, ügyeiről nem tud semmit. A Fenyő-gyilkosságban való részvételét kitartóan és határozottan tagadja. Büntetve a gyilkosság napjáig nem volt, azonban épp a Fenyő-gyilkosság után két nappal került előzetes letartóztatásba egy szórakozóhelyi verekedés miatt. Ezért is emlékeznek barátai azokra az időkre határozottan: azt állítják, a gyilkosság híre Szlovákiába is elért, de ők akkor napokon át ünnepeltek valamit, a bulizásban pedig Trinka is aktívan részt vett. Ezt tanúvallomásaikkal is alátámasztják, mondhatni elég biztos alibije van a vezetni sem tudó „sofőrnek”.

A nyomozókat azonban mindez nem hatotta meg. Jozef Rohác és Trnka is előzetesben van: előbbit Szombathelyen, utóbbit Budapesten, a Venyige utcában tartják fogva. Ezek után érthető, miért nem szeretnének egyes tanúk Budapestre jönni, hogy vallomást tegyenek.

Jozef Hamala, aki halott lehet

Az 1998-as Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hozott Jozef Hamala a Fenyő János médiavállalkozó elleni merénylet harmadik gyanúsítottja. Róla viszonylag keveset tudni: a nyomozók szerint ő ült harmadikként a vállalkozót követő autóban. A férfi nevét több nagy bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták, ilyen például az Arany kéz utcai merénylet is. A gyanú szerint ő szerezte be az a kocsit, amelyre rögzítették a távirányítású pokolgépet. Jozef Hamala állítólag évekkel ezelőtt meghalt, egy telefonfülkében végeztek vele a Felvidéken.

Rohác és ügyvédje nagy dobásra készül

Pár héttel ezelőtt a Hír24 is furcsa dolgokról számolt be „Madárijesztőnek öltözne a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottja” című hírében. Akkor azt írtuk, hogy az 52 éves Jozef Rohác kicsi és vékony. A bírói tanács előtt furcsán fog állni rajta a több számmal nagyobb kabát, a hatalmas kesztyű, és a nagy sapka, amit a bűncselekmény közelében találtak 15 évvel ezelőtt.

Fülöp Tamás, Jozef Rohác ügyvédje a Hír24-nek akkor azt mondta: úgy tűnik, a körülbelül 10 ezer oldalas nyomozati anyag valójában pont az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit a vádhatóság szeretne. A szemtanúk ugyanis egyértelműen egy magas, sportos férfit írtak le elkövetőként, aki a kabátját, sapkáját és kesztyűjét hátrahagyva menekült el a helyszínről. Rohác alacsony és vékony testalkatú. Az igaz, hogy a ruhákban Jozef Rohac DNS-ét is megtalálták, de ez önmagában csak annyit bizonyít, hogy valamikor érintkezett ezekkel a ruhadarabokkal, de azt nem, hogy ő lőtt volna. A bíróságon kérni fogom, hogy védencem vegye magára az XXL-es kabátot, az XL-es kesztyűt és a sapkát, majd kérdezzék meg a szemtanúkat, hogy ezt a különös öltözetű figurát látták-e lőni.

Az egyik tanú még azt is megjegyezte, hogy a gyilkos kimagaslott a forgatagból, ez pedig védencemre aligha lehet jellemző. A körülbelül húsz szemtanú egyike sem állította, hogy a menekülő egy alacsony, vékony ember lett volna, ebben mindannyian hasonlót állítottak. A járókelők ráadásul úgy látták, hogy a menekülő férfi 20-25 év körüli lehetett, Rohác azonban a gyilkosság évében már 42 volt. Az is különös, hogy a szlovák alvilág egyik nevezetes alakjának tartott férfi a gyilkosság helyszínén hagyja azokat a ruhákat, melyekről pontosan tudja, hogy azokból a DNS-e egyértelműen kinyerhető. Ha a nyomozóhatóság szerint Rohác egy profi bűnöző, akkor nem hibázik ekkorát – tette hozzá.

Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én végezték ki a II. kerületi Margit utcában. A gyilkos egy Agram 2000-es, hangtompítós géppisztollyal lőtt be a Mercedes ablakán, miután kiszállt a viseltes Mitsubishiből. A vállalkozó azonnal meghalt, a bérgyilkos pedig elmenekült. A rendőrség még aznap megtalálta a gyilkos fekete kabátját, fekete kesztyűjét és fehér sapkáját. A fegyver is előkerült egy kapualjból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik