Közélet

Tovább dagad a bundabotrány

focilabda(1)(960x640).jpg (labda, foci, gól, )
focilabda(1)(960x640).jpg (labda, foci, gól, )

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben itthon még nem zárult le a nyomozás. Sőt, januárban eggyel nőtt a gyanúsítottak száma.

Több internetes és nyomtatott újságban is tévesen értelmezték Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének szavait, aki decemberben az M1 Híradó című műsorában azt nyilatkozta, hogy az ügyre létrehozott nyomozócsoport a célját elérte, eredményesen dolgozott, és a mandátuma heteken belül lejár. Több újságíró ezt úgy értelmezte, hogy a nyomozás véget ért.

A sajtószóvivő a Hír24-nek azt mondta, hogy a magyarországi nyomozást vélhetően február végén zárják majd le. A gyanúsítottak és a bundabotrányban érintett mérkőzések számáról tehát még mindig nem lehet végleges adatot mondani, az ügyben jelenleg 43 gyanúsított és 33 manipulációval érintett mérkőzés szerepel. A gyanúsítottak közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, egy házi őrizetben, a többiek szabadlábon védekeznek.

Hágában már tudnak valamit

Érdekes, hogy a magyar nyomozás még tart, de február negyedikén sajtókonferenciát tartanak Hágában a nemzetközi nyomozó csoport munkájának eredményeiről. A sajtókonferencia – melynek az Europol a házigazdája –  a nemzetközi nyomozócsoport (JIT) futball-manipuláció területén végzett munkáját értékeli majd. A nyomozás eredményeiről – az Europol mellett – a jelenlévő JIT tagok számolnak be, köztük Finnország, Németország, Magyarország és Szlovénia is. A konferencián az Eurojust és az Interpol is részt vesz.

A szóvivő azt is közölte, hogy a magyarországi nyomozás befejezésének időpontja nincs közvetlen összefüggésben a nemzetközi nyomozó csoport mandátumának lejáratával. Utóbbi ugyanis január végéig tart, ehhez kapcsolódóan tartják a sajtótájékoztatót február 4-én, Hágában.

Mivel a magyar nyomozószervek általában csak a nyomozás végén számolnak be a részletekről – folyamatban lévő ügyről nem, vagy csak nagyon ritkán adnak részletes tájékoztatást – egyelőre még várni kell a hiteles tájékoztatásra.

Félmillió eurós meccs

A bűnszervezet tagjai a gyanú szerint nagy összegű fogadásokat kötöttek a nemzetközi fogadóirodák kínálatában szereplő mérkőzésekre, majd lefizették a bírókat vagy néhány játékost, hogy a számukra kedvező eredmény szülessen. Egy-egy mérkőzés befolyásolására 40 és 85 ezer euró közötti összeget költöttek, a nyeremény viszont általában 5-600 ezer euró volt. A fogadóirodákat több millió euróval megkárosító csalássorozatot egy magyar, német, finn nyomozócsoport derítette fel.

A Híradó korábban beszámolt az egyik gyanús találkozó részleteiről is: a 2010. december 18-án játszott Argentína-Bolívia U20-as barátságos mérkőzésen – amelyen magyar játékvezetői hármas működött közre engedély nélkül – a bíró fülhallgatón keresztül kapott utasításokat. Az említett U20-as mérkőzést Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt. A találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben született tizenegyesből.

Az első komolyabb lépéseket a bochumi ügyészség tette meg 2010 májusában, akkor emelték az első vádakat az európai futballt behálózó bundabotrány kapcsán, közben Magyarországon is elkezdődtek a kihallgatások, majd a gyanúsítotti kör feltérképezése.

Tavaly februárra már Magyarországon is 20 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy részt vettek a nemzetközi bűncselekmény-sorozatban, azóta pedig még 23-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik