Közélet

Nyakig gázolt egy lány a jeges Dunába

Mentés a Dunában (mentő, duna, jég)
Mentés a Dunában (mentő, duna, jég)

Az ország talán legvagányabb civile mutatta meg, mit ne csináljunk, ha a jégre rohan a kutya. Még őt is megviselte a demonstráció, a gigantikus plüssállat viszont jól van.

Kevesen gondolnák, hogy akiket a jeges vízből kell sokkos állapotban kimenteni, azok általában nem véletlenül, hanem szándékosan merültek alá. Télen ugyanis rendszeresen megesik, hogy kutyasétáltatás közben a katasztrófavédelmi ügyekben tájékozatlan eb ráfut a vékony jégre, a kétségbeesett gazda pedig utána; természetesen mindketten a víz alatt kötnek ki. Ha befagynak a természetes vizek, szinte biztos, hogy egy-egy ilyen esethez riasztják a rendőrséget, mentőket.

Hogy mi történik ilyenkor az emberrel, azt a Vöröskereszt közös szervezésében mutatta be egy fiatal önkéntes lány kedd délelőtt a Kopaszi-gát vékony jegén. A Duna-holtág itt éppen hogy befagyott, és bár messziről látható volt, hogy embert nem bír ki, ez az ijedt gazdikat nem biztos, hogy visszatartja. A csali ez esetben egy pillepalackokkal töltött, hatalmas plüsskutya volt, aki félig a jégbe fagyva várta nyugodtan, hogy segítsenek rajta.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Neményi Márton

Hogy mi történt, megtudhatja, ha a képre kattint. A döbbenetes tanulságot azért eláruljuk: ne menjen a jeges vízbe, mert segítség nélkül biztosan nem tud kikecmeregni, helyette inkább hívjon segítséget és amíg megérkezik, a partról próbálja kimenteni kedvencét. Egy kutya egyébként sokszor magától is kikecmereg, ha azonban utánamegy, szinte biztos, hogy sem neki, sem magának nem tud segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik