Közélet

Lehúzták a tűzoltókat a vörösiszap-tragédiánál

Vörösiszap (Vörösiszap)
Vörösiszap (Vörösiszap)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság útmutatása alapján kevesebb túlszolgálati díjat kaptak a tűzoltók.

Sikeres próbaperen van túl a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete a MAL Zrt. vörösiszap-tározójának 2010-es átszakadása kapcsán. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete alapján a szakszervezet felhívja a mentésben részt vevő tűzoltók egy részének a figyelmét,  hogy a törvényi előírásnál kevesebb túlszolgálati díjat kaptak, ezért szolgálati panaszt tehetnek – írja a lánglovagok.hu.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettesének tájékoztatása tartalmazta a túlszolgálati díj kiszámításának módját. E szerint azoknál, akik legalább egy éjszakát a helyszínen töltöttek, az éjszakai időszakra 4 órát készenlétnek számoltak el. A bírósági döntés ezzel szemben az mondja ki, hogy ezek a 4 órák is túlszolgálatnak minősülnek, így e szerint kellett volna elszámolni őket.

A próbaperben felperes fővárosi tűzoltó a munkaadójánál 2011. február 7-én tett szolgálati panaszt, mert a 2010. októberi munkájáért járó távolléti díjat nem kapta meg. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogelődje) még aznap utalt bruttó 191 783 forintot a főigazgató-helyettes által megadott, kötelezően alkalmazandó számítási mód alapján, a szolgálati panaszt pedig elutasította mind a parancsnokság, mind a főpolgármester.

A bíróság 2012. január 30-án kimondta, hogy a tűzoltónak további, bruttó 34 820 forintot köteles fizetni a jogutód Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fellebbezés híján az ítélet 2012. február 23-án jogerőre emelkedett, melyről a bíróság 2012. október 11-i keltezéssel küldött értesítést. Azóta a tűzoltó megkapta a hiányzó pénzt.

A szolgálati panasz mintáját és a bírósági ítéletet is itt érheti el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik