Közélet

Fel akarta gyújtani az élettársát

Első fokon még hat évet kapott. Az ítélőtábla azonban úgy döntött, elég neki három és fél év börtön is.

Jogerősen három és fél év börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla egy nyugdíjas férfira, mert 2010 nyarán olajjal lelocsolta és fel akarta gyújtani élettársát. A táblabíróság enyhítette a Debreceni Törvényszék tavaly májusban hozott elsőfokú ítéletét, amelyben hat év börtönt szabtak ki a vádlottra emberölési kísérletért.

 

A férfi és élettársa Komádiban éltek, 2006-ban megromlott a viszonyuk, és ezen csak rontott, hogy a nő 2010-ben a szomszédos Körösszakálban kezdett el üzemeltetni egy presszót, ahol „egyre jobb viszonyba került” egy vendéggel. A sértettet 2010 augusztusában az egyik vendége vitte haza, a vádlott pedig féltékenységből erőszakosan közösülni akart vele, majd az udvarra menekülő nőt bántalmazta.

Nem csak ütötte, de motorolajat öntött a nő ruhájára, és egy öngyújtóval próbálta meggyújtani. A nő az utcára menekült és segítséget hívott. Az emberi testre locsolt éghető anyag meggyújtása súlyos, akár az emberi életet is követelő következményekkel járhat.

A vádlott – aki korábban halált okozó ittas járművezetés, lopás, magánokirat-hamisítás, jövedékkel visszaélés, egyedi azonosító jel meghamisítása, illetve vámbevételt nagyobb mértékben csökkentő csempészet miatt volt már büntetve – a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta.

Az ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa a büntetés enyhítésekor figyelembe vette, hogy a vádlott relatíve alkalmatlan eszközzel követte el a kísérleti szakban maradt cselekményt. További enyhítő körülményként értékelték azt, hogy a vádlott beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, és többféle súlyos betegségben szenved.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik