Közélet

Újratárgyalják a volt főrendőr ittas vezetését

Kiss-Erno(210x140)(3).jpg (kiss ernő, )
Kiss-Erno(210x140)(3).jpg (kiss ernő, )

Kiss Ernő kért perújítást , mert vitatja, hogy ittasan tört össze autókat 5 éve.  A megismételt per ma kezdődött.

A korábbi vádiratban az állt, hogy Kiss Ernő 2007. november 23-án reggel, a XIII. kerületben az autójával ittasan nekiütközött egy parkoló kocsinak, majd több más autót is megrongált. A nyugalmazott dandártábornokot ezután valaki elvitte a helyszínről. Kiss Ernő később szóban jelentette felettesének, hogy a kocsiját ellopták.

Pénzbírsággal büntették

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az egykori főrendőrt ittas járművezetés vétségével, illetve hatóság félrevezetése vétségével vádolta meg. A Fővárosi Bíróság 2010 júliusában mindezért csaknem 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és két évre eltiltotta a vezetéstől. A Fővárosi Ítélőtábla 2011 februárjában enyhítette az első fokon kiszabott büntetést: 450 ezer forintos bírságot szabtak ki, úgy látták, a jogosítványát is elég egy évre elvenni.

Kiss Ernő és védője még ekkor sem voltak elégedettek: felülvizsgálati indítványt nyújtottak be az első- és másodfokú ítéletekkel szemben a Legfelsőbb Bírósághoz. Kifogásolták, hogy a szakértői bizonyítás szabályainak megszegésével állapították meg bűnösségét, szerintük az úgynevezett 13. módszertani levélben írtakat figyelmen kívül hagyták. A Legfelsőbb Bíróság 2011. július 13-i végzésében az ítéleteket helybenhagyta.

Mennyi volt az alkohol?

Kiss Ernő 2011. október 4-én perújítási indítvánnyal élt. Ebben kifejtette, hogy az általános bírói gyakorlat és az ártatlanság vélelmének alapelve szerint is a bíróságnak minden esetben a terhelt számára kedvezőbb eredményt kell figyelembe vennie, ennek alapján kell a tényállást megállapítania, ez pedig esetében azt jelenti, hogy fel kell őt menteni az ittas járművezetés vádja alól, mivel a véralkoholszintje nem érte el a 0,8 ezreléket.

Az ügyben a perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelte el.

Mikor ivott konyakot?

Kiss Ernő a hétfői tárgyaláson hangsúlyozta: az ittas vezetés vádja miatt kért perújítást, a hatóság félrevezetése miatt tudomásul vette a jogerős ítéletet. Elmondta, a baleset előtti estén megivott két liter sört és két deciliter röviditalt. Beszélt arról is, hogy a baleset napján rosszul érezte magát, ezért konyakot fogyasztott, ugyanakkor nem állt szándékában autóba ülni. Az ügyész megkérdezte tőle, hogy ő vezette-e a kocsit, ám erre nem akart válaszolni. Annyit azonban közölt, hogy ő reggel 6 és fél 7 között kelt, a baleset pedig még azelőtt történt.

A bíróság hétfőn orvos szakértőket hallgatott meg azzal kapcsolatban, hogy az órákkal később történt vérvétel adataiból kiszámítva, az ütközés időpontjában ittas lehetett-e Kiss Ernő, ha figyelembe vesszük, hogy állítása szerint csak a történtek után ivott konyakot. A szakértők eltérő számítási módszerekről számoltak be, és volt olyan szakértő, aki 0,2 és 1,3 ezrelék közötti értéket állapított meg a kérdéses időpontra.

Kiss Ernő bírói kérdésre válaszolva elmondta: két eljárás indult ellene a történtek óta, az egyik rágalmazás miatt, ebben első fokon felmentették, továbbá egy másik ügyben ittas vezetés miatt elmarasztalták.

A per márciusban, tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik