Közélet

Nincs már elzárt település

havazas-kamion-az-arokban(430x286)(1).jpg (havazás, kamion mentése)
havazas-kamion-az-arokban(430x286)(1).jpg (havazás, kamion mentése)

Már majdnem minden útszakaszt megtisztítottak az országban, és minden település megközelíthető.

A közútkezelők mintegy ötszáz munkagéppel dolgoznak országszerte, és már csak azokon az útszakaszokon nehéz közlekedni, ahol hóátfúvások vannak. A legtöbb megyében az alsórendű utakat is megtisztították már – mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Idén ez az első alkalom, hogy egy ekkora gépparkot be kellett vetni, „és én azt gondolom, hogy megfelelően állnak helyt a kint dolgozó munkatársaink” – tette hozzá.

Tömeges baleseteket okozott a havazás

Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta: hétfőn éjféltől 12 óráig összesen 130 műszaki mentést hajtottak végre az illetékesek; a fővárosban 13, Fejér megyében 27, Pest megyében 13, Vas megyében 10, Veszprém megyében 25, Zalában pedig 19 esetben vonultak ki a tűzoltók árokba csúszott vagy keresztbe fordult jármű miatt.

Volt néhány „nagyobb mentés” is: a 811-es út 33. kilométerkövénél egy kamion szenvedett balesetet, illetve Veszprém és Pápa között egy személyszállító autóbusz borult fel; a buszon 15-en utaztak, ketten súlyosan, hárman pedig könnyebben sérültek meg.

Bakondi György kiemelte, hogy Szlovénia a hóhelyzet miatt nem engedi át a határon a kamionokat, így Vas és Zala megyében több helyszínen kamionok százai vesztegelnek, de előreláthatólag hamarosan újra elindulhat a teherforgalom.

Három települést zárt el a hó

A téli időszak első felében (december 1-jétől január 14-ig) 16 megye területén alakult ki összefüggő hótakaró, amelynek vastagsága helyenként elérte a 25 centimétert, és mintegy 65 helyszínen volt olyan hófúvás, ami miatt a mentőegységeket kellett kiküldeni – sorolta az adatokat Bakondi György.

Országosan hat embert kellett kitelepíteni és 11 főt befogadó helyeken elhelyezni az időjárás miatt. Az illetékesek összesen mintegy 1600 embert mentettek meg, akik közül 144-en szén-monoxid mérgezést szenvedtek, a mérgező gáz miatt egyébként hatan vesztették életüket ebben az időszakban, 435 főt pedig a kihűlés fenyegetett.

Összesen három települést nem lehetett megközelíteni sem közúton, sem vasúton, és 21 olyan út volt az országban, amely átmenetileg járhatatlanná vált. Az időjárás miatt összesen 14 olyan település vagy településrész volt, ahol rövid ideig nem volt víz az elfagyott vízvezetékek miatt – tette hozzá.

A mentésben részt vevő illetékesek (katasztrófavédelem, rendőrség, mentők, karitatív szervezetek és önkormányzatok) tízezernél is több emberrel és technikai eszközzel dolgoztak az említett időszakban – hangzott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik