Közélet

Madárijesztőnek öltözne a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottja

Jozef-Rohac(210x140)(2).jpg (Jozef Rohac)
Jozef-Rohac(210x140)(2).jpg (Jozef Rohac)

Az 52 éves Jozef Rohác kicsi és vékony. A bírói tanács előtt furcsán fog állni rajta a több számmal nagyobb kabát, a hatalmas kesztyű, és a nagy fekete sapka, amit a bűncselekmény közelében találtak 15 évvel ezelőtt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda decemberben lezárta a Fenyő-gyilkosság nyomozását. Legalábbis azt a részét, amely arra hivatott, hogy bizonyítsa, a Patkány néven elhíresült szlovák férfi lőtte le Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban.

A férfi ellen jelenleg tehát két ügy van folyamatban: az egyikben azzal gyanúsítják, hogy megölte Fenyő Jánost, a másikban, hogy megpróbálta felrobbantani Seres Zoltán vállalkozó autóját. A Hír24 azonban azt is megtudta, hogy Rohácot a nyomozók újfent kikérték a szlovák hatóságoktól, most épp az 1998-as Aranykéz utcai robbantás kapcsán. A kiadatási eljárás még folyamatban van, de ha sikeres lesz, a férfit több emberen elkövetett emberöléssel is meggyanúsítják.

Hogyan került a képbe Rohác?

Először a Seres Zoltán autójának felrobbantására tett kísérlet miatt kérte ki Szlovákiától a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A szervezett bűnözés elleni főosztályon 2009. február 14-én hallgatták ki, majd gyanúsították meg. Ekkor vettek tőle DNS-mintát (nyálmintát), melyet az iratok alapján 2009 májusában dolgoztak fel. Hogy az FBI-tól örökölt szupergépezet miért csak 2011-ben jelezte, hogy Rohác DNS-e megegyezik a Fenyő-ügyben rögzített DNS-mintával, valószínűleg soha nem derül ki.

A lényeg, hogy ezek után a szlovák hatóságoktól a Fenyő-gyilkosság miatt is ki kellett kérni a férfit. Szomszédunk ebben is készséges volt, így a Seres-ügyben időközben első- és másodfokon is felmentett Rohác ellen újabb eljárás indulhatott. Sőt! Az ügyészség fellebbezése miatt végül a Seres-ügy sem zárult le, a harmadfokú bíróság ugyanis visszahelyezte a büntetőpert másodfokra.

A gond, hogy a tanúk nem a Patkányt látták

Fülöp Tamás, Jozef Rohác ügyvédje a Hír24-nek azt mondta: úgy tűnik, a körülbelül 10 ezer oldalas nyomozati anyag valójában pont az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit a vádhatóság szeretne. A szemtanúk ugyanis egyértelműen egy magas, sportos férfit írtak le elkövetőként, aki a kabátját, sapkáját és kesztyűjét hátrahagyva menekült el a helyszínről. Rohác alacsony és vékony testalkatú. Az igaz, hogy a ruhákban Jozef Rohac DNS-ét is megtalálták, de ez önmagában csak annyit bizonyít, hogy valamikor érintkezett ezekkel a ruhadarabokkal, de azt nem, hogy ő lőtt volna. A bíróságon kérni fogom, hogy védencem vegye magára az XXL-es kabátot, az XL-es kesztyűt és a sapkát, majd kérdezzék meg a szemtanúkat, hogy ezt a különös öltözetű figurát látták-e a lőni.

Az egyik tanú még azt is megjegyezte, hogy a gyilkos kimagaslott a forgatagból, ez pedig védencemre aligha lehet jellemző. A körülbelül húsz szemtanú egyike sem állította, hogy a menekülő egy alacsony, vékony ember lett volna, ebben mindannyian hasonlót állítottak. A járókelők ráadásul úgy látták, hogy a menekülő férfi 20-25 év körüli lehetett, Rohác azonban a gyilkosság évében már 42 volt.

Az is különös, hogy a szlovák alvilág egyik nevezetes alakjának tartott férfi a gyilkosság helyszínén hagyja azokat a ruhákat, melyekről pontosan tudja, hogy azokból a DNS-e egyértelműen kinyerhető. Ha a nyomozóhatóság szerint Rohác egy profi bűnöző, akkor nem hibázik ekkorát – teszi hozzá.

Előre kitervelt emberölés

A Fenyő-gyilkosság kapcsán Rohácot úgy gyanúsították meg előre kitervelten elkövetett emberöléssel, hogy a felbujtók nincsenek meg. Az indíték sem ismert, arra pedig nincs bizonyíték, hogy a Patkány haragban állt volna Fenyő Jánossal. „Véleményem szerint az iratok alapján nem lehet bizonyítani, hogy védencem ölte meg a médiavállalkozót, azt pedig végképp nem, hogy a gyilkosságra előre készült volna.” – mondta Fülöp Tamás ügyvéd, aki egyúttal egy félreértést is szeretne tisztázni. Mégpedig, hogy a Fenyő-ügyet a nyomozók egyesítették volna az Aranykéz utcai robbantás kapcsán indult nyomozással. „A két súlyos bűncselekmény ügyszáma hasonlít ugyan egy kicsit, de két ügyben továbbra is külön-külön folyik az eljárás. „Tekintettel az eljárási szabályokra, az egyesítésükre már nem is látok esélyt a jövőben.” – tette hozzá.

A Fenyő-ügy kapcsán keletkezett iratok kedden megérkeztek a Fővárosi Főügyészségre. Az eljárási törvény szerint a harmincnapos határidőt az ügyészség vezetője további harminc nappal meghosszabbíthatja, de nagy terjedelmű ügyben – mint például ez is – akár kilencven napos határidőt is engedélyezhet.

Ki nevet a végén?

Az iratok tehát hamarosan a bíróságon lesznek, Rohác pedig 15 évvel a súlyos bűncselekmény után a törvény elé áll. Hogy az ügyészségnek sikerül-e a bíróság előtt bizonyítani a szlovák maffiózó bűnösségét, az iratok alapján egyelőre kétséges. Azt sem tudni, hogy az esetlegesen madárijesztőnek öltöztetett Jozef Rohác-on vagy a foggal-körömmel bizonyítani akaró, és végül esetleg elbukó nyomozószerveken fognak-e hangosabban nevetni az emberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik