Nem enyhítettek Hajdú szigorú ítéletén

A férfit korábban a móri bankrablással is megvádolták, végül kiderült az igazság. Más bűncselekmények miatt 15 év börtönt kapott, a Kúria szerint helyesen.

A felülvizsgálatot Hajdú László védője, Kamarás Géza szerint az indokolta, hogy az első- és másodfokon eljáró bíróságok nem tettek eleget indokolási kötelezettségüknek. Szerinte az ügyre “rányomta a bélyegét” a móri ügy, a hatóságok csak erre koncentráltak, más bűncselekmények “felett átmentek”, és nem törődtek olyan körülményekkel, amelyek lényegesek a történtek megítélése szempontjából. Az ügyészség álláspontja szerint azonban a harmadfokú eljárásban nem lehet vitatni az első- és másodfokon eljáró bíróságok megállapításait.

Mint ismert, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót több rablással is megvádolták, illetve elítélték. Ebben az eljárásban a vitatott bűncselekmény egy budaörsi pénzszállító ellen 2001 szeptemberében megkísérelt rablás volt. A helyszínen közlekedési balesetet színlelt Hajdú László, ekkor Kaiser Ede fegyverrel rálőtt a pénzszállítóra, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A felülvizsgálati eljárásban a védő szerint Hajdú László nem úgy adta a fegyvert Kaisernek, ahogy az a vádiratban szerepel, és nem is tudta, hogy Kaisernél ott a fegyver, illetve azt használni fogja. Hajdú László az utolsó szó jogán azt mondta: ahogy nem volt köze a móri bűncselekményekhez, nem volt köze az emberölési kísérlethez sem. Az eljáró bíró ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban első fokon eljáró bíróság rögzítette: a felek megállapodtak abban, hogy lopást színlelnek, ezt Hajdú is elismerte, de nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a szállított pénzt akár a sértett élete árán is megszerzik, ezért is vittek magukkal hangtompítós fegyvert. A bíró szerint ez a tényállás része, ezek alapján Hajdú nem lepődhetett meg azon, hogy Kaiser fegyvert rántott. Mivel sem a tényálláson, sem a bűncselekmény minősítésén a Kúria nem változtatott, nem enyhített a kiszabott szabadságvesztésen.

Hajdú Lászlót – aki egy időre Kovácsra változtatta a vezetéknevét – 2011 januárjában ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla 15 év fegyházbüntetésre, egyúttal kizárta őt a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből. Az akkori eljárás már megismételt volt, a korábban a nyolc halálos áldozattal járó 2002-es móri bankrablás egyik elkövetőjeként számon tartott fiatalember ügyében először 2004-ben hozott ítéletet a bíróság, akkor a bankrablás miatt nem, de más rablások miatt elítélték.

Ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla 2005-ben hatályon kívül helyezte azzal, hogy a megismételt eljárásban újra kell vizsgálni a móri üggyel kapcsolatos terhelő bizonyítékokat. Időközben azonban alapvető fordulatot vett az ügy, mert előkerültek a valódi elkövetők: Weiszdorn Róbert és Nagy László. Utóbbi a büntetés-végrehajtási intézetben öngyilkos lett.

Hajdú Lászlót a Fővárosi Bíróság a megismételt eljárásban 2008 októberében felmentette a móri vádpont alól, más bűncselekmények, többek közt rablások miatt azonban 17 év szabadságvesztésre ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla 2011 januárjában két évvel enyhítette a fegyházbüntetés mértékét, ezt tartotta hatályában csütörtöki döntésével a Kúria.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.