Közélet

Felfüggesztett börtönre ítélték Tomcatet

birosag(960x640)(24).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(24).jpg (bíróság)

A blogger a romák elleni uszító írása miatt kapta a büntetést. Ilyen bűncselekmény miatt 1999 óta nem ítéltek el senkit Magyarországon – írja a hvg.hu a Magyar Helsinki Bizottság közlésére hivatkozva.

Tomcat, azaz Polgár Tamás egy 2009-es blogbejegyzése miatt kapott 1 év 2 hónapos börtönbüntetést, melyet öt évre felfüggesztettek. Egyebek mellett azt írta: „Olyan légkört kell teremteni Magyarországon, ami a cigányok számára elviselhetetlen. El kell őket nyomni, ki kell szorítani a közéletből, a kultúrából, és mindenféle etnikai jellegű megnyilvánulásukat kíméletlenül elfojtani. Meg kell roppantani a gerincüket. […] Ne sírni tessék, hanem keresni a lehetőséget az ellencsapásra. A ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket.”


Tomcat, a Bombagyár riportere –
Fotó: Neményi Márton

Az írás miatt több emberi jogi szervezet mellett a Helsinki Bizottság tett feljelentést. Bár az ítélet nem jogerős, a Bizottság szerint 1999 óta nem volt példa arra itthon, hogy uszítás ellen ítéltek volna el valakit.

„Tomcat egykori bejegyzése sok tekintetben emlékeztet Bayer Zsolt szombati rasszista írására” – olvasható a bizottság Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik