Közélet

„Megsüketültek” a mentősök, a rendőrök, és a tűzoltók is

edr (edr, rendőrségi rádió)
edr (edr, rendőrségi rádió)

A rádiók süketek voltak.

„Hang nélkül” maradtak hétfő délután a rendőrök, mentősök és a tűzoltók is – értesült a Hír24. Úgy tudjuk, szerint a probléma igen nagy területet érintett. Az úgynevezett EDR (egységes digitális rádiórendszer) azt a célt szolgálja, hogy az érintett szervek emberei zavartalanul kommunikálhassanak egymással, és optimális esetben ezen keresztül kapják a riasztást is.

Kerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, az Országos Rendőr-főkapitányságot és az Országos Mentőszolgálatot is az állítólagos hiba miatt.

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta, valóban hiba lépett fel a rendszerben, ám ez esetükben nem okozott fennakadást. A probléma Budapest, Pest és Nógár megye területét érintette, ezalatt a fővárosban két riasztás futott be a tűzoltókhoz, Pest megyében egy esemény volt folyamatban, míg Nógrádban teljes volt a csend. A szóvivő hozzátette: az érintett tűzoltók ezalatt telefonon kommuniáltak egymással.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is arról számolt be, hogy a feladatellátás folyamatos maradt, fennakadás náluk sem volt.  Ahogy azt közleményében írta, a hiba elhárításáig a mentésirányítók a mentőegységekkel az üzemzavar esetére meghatározott módon, mobiltelefonokon tartották a kapcsolatot.

Hasonlóan nyilatkozott a rendőrség is, mint mondták, feladataikat egyéb kommunikációs eszközökkel teljes mértékben ellátták.

A problémát – amelyet információink szerint műszaki hiba okozott – már elhárították, a rádiók ismét működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik