Közélet

Egyre kevesebben játszanak a tűzzel

tűzoltóság (tűzoltóság, )
tűzoltóság (tűzoltóság, )

Azért voltak, akik nem tudták elkerülni a bírságot.

A decemberi ünnep-dömping miatt a katasztrófavédelem a rendőrséggel és a fogyasztóvédelemmel együtt országosan csaknem 1200 helyen csapott le. Az ellenőrök főleg a karácsonyi vásárokban, és a pirotechnikai termékeket árusító helyeken jelentek meg.

A karácsonyi vásárokon az ellenőrök csaknem 740 helyen vizsgálták meg a tűzvédelmi előírások betartását. Megnézték például, hogy készenlétben tartják-e a tűzoltó készülékeket, azok megfelelőek-e,  megtörtént-e a villamos berendezéseket tűzvédelmi felülvizsgálata, de nem maradt ki a menekülési utak ellenőrzése sem. A hiányosság mértékétől függően több mint száz felhívást vagy kötelezést adtak ki az ellenőrök, ötven esetben pedig bírságolási eljárás indult.

A leggyakoribb hiányosság a tűzoltó készülékek időszakos felülvizsgálatának elmaradása és a menekülési útvonalak eltorlaszolása volt. Több esetben elmaradt a tűzvédelmi oktatás, vagy a tűzcsapok használatához szükséges felszerelések nem álltak rendelkezésre megfelelő számban.

A szakemberek megvizsgáltak csaknem 450 pirotechnikai termékeket árusító helyet is, itt elsősorban az ideiglenes tárolás és forgalmazás tűzvédelmi előírásainak betartását nézték. A tapasztalatok ezeknél jóval kedvezőbbek voltak, hiszen mindössze 37 esetben kellett felhívást vagy kötelezést kiadni, és mindössze egy esetben szabtak ki bírságot.

Az ellenőrzések alatt főképp a pirotechnikai tároló konténer helytelen vagy nem a helyszínrajznak megfelelő elhelyezésével találkoztak az ellenőrök. Néhány helyen hiányzott a tűzvédelmi szabályzat, illetve a készenlétben tartott tűzoltó készülékek nem feleltek meg az előírásoknak. Volt olyan árusítóhely is, ahol nem helyeztek el a veszélyre figyelmeztető piktogramokat, feliratokat.

A katasztrófavédelem tapasztalata szerint az elmúlt évekhez képest, összességében csökkent a szabálytalanságok száma.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik