Közélet

Megvan, mivel mérgezik a nyíregyházi kutyákat

Kutya (kutya, )
Kutya (kutya, )

A talajfertőtlenítőtől macskák és madarak is elpusztultak. A rendőrök nagy erőkkel keresik az állatkínzót.

Talajfertőtlenítő szertől pusztultak el a kutyák a nyíregyházi Örökösföldön – tudta meg a Hír24. Lapunkhoz közel álló forrásból úgy értesültünk: az eddig ismeretlen elkövető csalétekben rejtette el a mérget, amit aztán az arra sétáló kutyák felkaptak.

Az utolsó ismertté vált eset december 26-án történt, s bár különböző adatok keringenek a városban, hivatalosan 8 kutya esett áldozatul a méregnek. Az érintett terület továbbra is le van zárva, a lakosságtól azt kérik, kerüljék el a szalaggal lezárt körzetet.

Mint arról a Hír24 is beszámolt, mérgezés miatt karácsonykor több házi kedvenc pusztult el az egyik nyíregyházi lakótelepen. A kutyákat kivétel nélkül ugyanazon a területen sétáltatták gazdáik. Bár elmondásuk szerint nem látták, hogy négylábújuk felkapott volna valamit a földről, informátorunk szerint csak így történhetett, ugyanis az a talajfertőtlenítő szer, amelyet az elkövető használt, büdös. Csak csalétekbe rejtve kelthette fel a kutyák érdeklődését.

Rajtuk kívül macskák és madarak – főként varjak – is elhullottak a mérgezés következtében. Újabb esetről december 26-a óta nincs tudomásuk a hatóságoknak, bár az is igaz, hogy az érintett, lezárt területet nagy ívben elkerüli mindenki. A kedélyek még most sem nyugodtak meg, többen tartanak további mérgezésektől.

Mint az egyik örökösföldi turkálóban a Hír24 tudósítójának elmondták: sokan úgy vélik a mérgezéstől megvédeni kistestű kutyáikat, hogy bébiholmit vásárolnak nekik, abba öltöztetik, remélve, a bundájukra így nem kerül a szerből.  Ez azonban szakértők szerint túlzott óvatosság.

Keresik az állatkínzót

Két kutya tetemét a fővárosban vizsgálják, a boncolást a rendőrség rendelte meg a nyomozás keretében.  A Nyíregyházi Rendőrkapitányságon külön nyomozócsoport alakult a tettes(ek) kézre kerítésére. A város polgármestere 150 ezer forint pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, és gyűjtenek a kutyások is, akiktől eddig kb. 300 ezer forint felajánlás érkezett. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

Fedor Rita szóvivő a Hír24 érdeklődésére annyit mondott: nagy erőkkel folyik a nyomozás a lakótelepen. Arról, hogy mi okozta a mérgezést, előzetes, nem hivatalos, szóbeli tájékoztatást már kaptak, de a vizsgálat még tovább folyik, akár hetekig is eltarthat. Részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, amint lesz publikálható eredmény, tájékoztatást ad. Annyit mondott még: az ügyben állatkínzás miatt folyik az eljárás, a nyomozás szempontjából érdektelen, milyen mérget használt az elkövető.

Hétfőre várják az eredményeket

A nyíregyházi kutyamérgezésekkel kapcsolatban hatósági vizsgálatok folynak, hivatalos eredményeket hétfőre ígérnek, akkor részletes tájékoztatást adunk az ügyről – közölte a Hír24 tudósítójával pénteken Rendes Sándor városházi sajtószóvivő.

A hétfői eredmények ismeretében döntenek majd arról a szakemberek, szükség van-e talajfertőtlenítésre, vagy sem. A szóvivő hozzátette: az előzetes vizsgálati eredményekből annyi kiderült, hogy a szer emberre nem veszélyes. Az örökösföldi mérgezéssel érintett területet továbbra is lezárva tartják, a kutyatulajdonosokat arra kérik, kerüljék el a területet, kutyáikat csak pórázon és a járdán sétáltassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik