Közélet

Csak okosan, támad a szilveszter!

szilveszter (szilveszter)
szilveszter (szilveszter)

A petárda robban, a tűzijáték pláne, az alkohol leigáz, bónuszként pedig házi kedvencünktől is elbúcsúzhatunk. Persze lehet ezt másképp is csinálni.

December 31. – megállás nélkül, de annál értelmetlenebbül durrannak a petárdák, a trombiták „lágy” dallamokat köhögnek, színes parókákban és konfettiben úszik a mindenség, táncikálnak a buborékok és az idegszálak, Morzsi és Bundás az életéért könyörög. Buli van. Hogy az előttünk álló éjszaka kellemes emlékként vésődjön az elménkbe, nem árt az elővigyázatosság. Íme néhány jótanács:

Vaddisznóék

Az év utolsó napján, éjszakáján jelentősen megnő a toxikológiai osztály vendégeinek a száma. A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője a Hír24-nek elmondta, ilyenkor dupla annyi beteg fordul meg náluk, mint egy átlagos hétköznapon, a többség – a betegek 70-90 százaléka – túl sok alkoholt fogyasztott, vagy a kábítószer juttatta bajba. Utóbbiak azért még mindig lényegesen kevesebben vannak. Zacher Gábor szerint fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, ha azt látjuk, hogy valaki segítségre szorul, hát segítsünk. Nem az a legfőbb baj, hogy iszunk, hanem, hogy nem tartjuk be a „szabályokat”.

Azok, akik nem figyelnek, infúzióval, fájdalomcsillapítóval, és sajnos az sem kizárt, hogy lélegeztetőgépre kötve kezdik az újévet, úgyhogy csak óvatosan.

Fotó: Northfoto

Pirománék

Az Országos Karasztrófavédelmi Igazgatóság a napokban közleményt adott ki, mely arra hivatott emlékeztetni, hogyan éljük ki a petárdázás és tűzijáték lődözős hajlamainkat törvényes keretek között, problémák és sérülések nélkül. Mint ismert, tavaly szeptember 1-től megújult  a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály, a cél, hogy még biztonságosabban használjuk ezeket az eszközöket.

A pirotechnikai termékeket négy osztályba sorolják, teszik mindezt kockázattól és a zajszinttől függően. Az első három kategóriába tartozó eszközök kerülhet magánszemélyek birtokába, a negyediket pedig tessék szépen elfelejteni.

Az I. pirotechnikai osztályba száműzött termék nagyon alacsony kockázatot jelentő és elhanyagolható zajt okoz, azt behatárolt területen való használatra szánták. A II. pirotechnikai osztályba az alacsony kockázatot jelentő, alacsony zajszintűnek számító termékek tartoznak, amelyeket a szabadban lévő, behatárolt területen való használatra szántak. Ezeket követik a közepes kockázatot jelentő,  a szabadban lévő, nagy nyílt területen felhasználható – azaz a III. kategória birtoklásával büszkélkedhető – termékeket ,melyek használatakor keletkező zaj szintje sem ártalmas az emberi egészségre. A IV. pedig…hát nem megmondtuk, hogy azt kéretik elfelejteni?!

A jogszabály egyébként rögzíti azt is, hogy a magánszemélyek közül kik vásárolhatják meg engedély nélkül az egyes kategóriába sorolt termékeket. A II. kategóriájú termékeket csak azok vehetik meg, akik már betöltötték a 16. életévüket, míg a legalacsonyabb besorolású holmikban már a 14 évesek is gondolkodhatnak. A III. kategóriába sorolt eszközökkel pedig csak a nagyok „játszhatnak”, bizony, nagykorúnak kell lenni. Hogy mi az a 25 dolog, amit tudni kell a biztonságos tüzijátékokról, innen letöltheti.

Fotó: Neményi Márton

Rossz gazdiék

És ha már nem durrant el a kezünkben a petárda, és nem zártuk alkoholmérgezéssel az estét, tegyünk azért is, hogy ne azzal a szomorú ténnyel kezdjük a 2013-as esztendőt, hogy házi kedvencünket elnyelte a föld. Az állatvédő szervezetek minden évben igyekeznek a szánkba rágni, vigyázzunk állatainkra, akiknek az ünnepi durrogtatás egyáltalán nincs az ínyére, sőt.

Ne feledjük, a kutyák nem értik, hogy 364 békés nap után mi történik körülöttük, csak annyit látnak, itt a világvége.  Minden évben emberek százai, ezrei töltik azzal a szilvesztert, hogy buli helyett az ilyen félelmükben világgá szaladt kutyákat cserkészik be és próbálják biztonságos helyre juttatni őket, megmenteni őket attól, hogy közlekedési balesetet okozzanak, esetleg egy autó kerekei alatt végezzék. Mert sajnos sokuk ott végzi…

Aki sétálni viszi kedvencét, lehetőleg tegyen rá pórázt, akkor is, ha máskor nem szokott, mert elég egy kóbor petárda, és a sokkos állat már árkon-bokron túl van. Ne hagyjuk magára kutyánkat, vagy legalább zárjuk be ezen a mennydörgős napon, adjuk neki alternatív, bio nyugtatót, és ha nincs chipje, tegyünk rá telefonszámmal ellátott bilétát, arra az esetre, ha megtörténne a baj.

Olyan lesz az év…

Ha a gyilkos fejfájás, lyukas dobhártya, az  égett alkar vagy az üres kutyaház gondolata nem lenne elég kiábrándító, jusson eszünkbe az ezerszer hallott népi hiedelem, miszerint  amilyen az év első napja, olyan lesz az egész esztendőnk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik