Közélet

Életek függtek cérnaszálon a hétvégén

hajléktalan (hajléktalan)
hajléktalan (hajléktalan)

Repkedő mínuszokban, átázott ruhában, egyedül – rengetegen szorultak a rendőrök, mentősök segítségére a kutyahidegben.

Voltak akik nem tudtak hová menni, olyanok is, akiket fűtetlen lakás várta. Gyerekek, anyák, idősek, részegek, hajléktalanok, de még egy kutyus is. A hideg nem válogatott. Ha nem érkezik időben segítség, sokan nem élték volna meg a karácsonyt.

A hétvége egy háromgyerekes anyuka szomorú történetével indult, a rendőrségre péntek este érkezett a bejelentés, hogy egy családnak segítségre van szüksége. Anya és három gyermeke Salgótarjánban, egy lakásban próbálta átvészelni a hideg napokat, mindezt fűtés nélkül, a jeges falak között. Az egyenruhások szerint fennállt az veszélye, hogy mindannyian kihűlés áldozatai lesznek, így autóba ültették őket és elvitték egy hajléktalanszállóra.

Fagytól mentettek a Komárom-Esztergom megyei rendőrök is. Szombat hajnalban értesítették őket, miután egy járókelő egy földön ülő emberre lett figyelmes Nyergesújfalun. A hajléktalan férfi már fel sem tudott állni, jó ideje egy ház előtti lépcsőn ücsörgött. A helyszínre járőrök mentek, az 52 éves hajléktalan azt mondta nekik, ő csak át akart menni az úton, de egyszerűen nem tudott megállni a lábán, ezért kellett leülnie. Mentőt hívtak hozzá, a férfi kórházba.

Martfűn egy ittas férfi került bajba, szerencsére a rendőrök észrevették, és segítettel rajta. Magatehetetlen állapotban volt, megfagyhatott volna, ha nem kap gyorsan segítséget. A 36 éves, kihűlt férfiért mentő érkezett.

A fagyos éjszaka a négylábúakat sem kímélte. Szombaton egy kiskutya miatt értesítették a rendőröket, a kölyök Balatonfüreden, az utcán didergett, látszólag gazdátlanul. Az egyenruhások nem hagyták magára, a vacogó eb a kapitányságon töltötte az éjszakát. Miután az állat felmelegedett, a rendőrök felvették a kapcsolatot a menhely munkatársaival.

Volt, akihez szinte az utolsó percben érkezett a segítség, a várpalota férfira egy padon fekve bukkantak rá, ekkor már beszélni sem tudott, magatehetetlen állapotban volt. Ha nem találnak rá, a fagy valószínűleg végzett volna vele.

Egy áttfagyott balatonfőkajári férfit is megmentettek  rendőreink és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai val közösen szombat reggel. A 30 éves fiatalember a 8-as főúton bandukolt, az egyenruhásokat egy aggódó autós értesítette. A járőrök tudták, hogy nincs vesztegetni való idejük, az említett útszakasz ugyanis igen nagy forgalmú, főképp így az ünnepek előtt. Az egyébként rokonaitól Főkajárra tartó férfi igazoltatásakor elmondta, hogy már nagyon fáradt és átfázott. A járőrök időben érkeztek, nem történt baleset és a férfi sem vált kihűlés, fagyás áldozatává. A férfit a Szeretetszolgálattal egyeztetve a veszprémi hajléktalanszállóra vitték, ahol felmelegedhetett és megpihenhetett.

Sajnos a vasárnap sem telt kevésbé eseménytelenül. Az esti órákban egy 47 éves hajléktalan életét mentették meg Dunaújvárosban, a nőt a járdán, a földön fekve találták, részeg volt. Az asszony azzal sem volt tisztában, hogy hol van. Kórházba vitték.

Járőrök jelentek meg Bicske egyik hétvégi házánál is, miután bejelentést kaptak, hogy egy 54 éves férfi nagyon rossz körülmények között él ott, nincs étele, meleg ruhája és fűteni sem tud. A helyszínen a rendőröknek a lakó elmondta, mindez igaz, és bár eddig nem akart segítséget kérni, mostmár szeretne. A férfit biztonságos, meleg helyre vitték.

Néhány órával később Salgótarjánban újabb magatehetetlen emberre bukkantak. A férfi a hóban feküdt, kabát sem volt rajta.  Mint sok sorstársához, hozzá is mentő érkezett.

Tiszapüspökiben  is hasonló eset történt, a  férfit egy nulla fok körüli hobbi épületben találták a rendőrök. Ittas volt, magatehetetlenül feküdt. Az átfázott férfi is kórházban kötött ki.

Ugyancsak vasárnap, egy férfi kért segítséget a rendőrségtől, aggódott, hogy nem tudott bejutni egy tiszaföldvári idős asszonyhoz, akihez minden nap át szokott menni begyújtani. A járőrök azonnal a helyszínre vonultak és az épületben magatehetetlenül, átfázva találtak rá a 85 éves nénire.

A szolnoki járőrök éjfél körül, egy buszmegállóban ülő férfira lettek figyelmesek. Mivel busz már nem közlekedett abban az időben és igen hideg volt, ezért odamentek hozzá. A hajléktalanról gyorsan kiderült, hogy erősen ittas,  és át is volt már fázva.

Így történt ez Budapesten is, a férfi a földön feküdt, részeg volt, ruhája pedig csuromvizes volt. A részeg férfit felébresztették, kiderült, nem sokkal korábban elesett és beverte a fejét elesett. Szerencsére ő sem töltötte odakint az éjszakát.

Az egyenruhások nem győzik hangsúlyozni, egy kis odafigyelés életeket menthet meg. Ara kérnek mindenkit, ha olyasvalakivel találkoznak, akiről csak egy kicsit is úgy tűnik, segítségre szorul, ne hagyják magára, tegyenek bejelentést, hogy a rendőrök, mentősük segíthessenek rajtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik