Közélet

Csatáry-ügy – valóban van egy koronatanú

csatáry lászló (ingyenes, )
csatáry lászló (ingyenes, )

Az illető túlélte az 1944-es kassai deportálásokat, és tudhatja, mit tett az akkori rendőrparancsnok.

Megerősítette a szlovák főügyészség, hogy a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László ügyében egy olyan tanút találtak a szlovák hatóságok, akinek érdemi információi lehetnek az ügyben. A szlovák főügyészség már novemberben eleget tett a magyar hatóságok ezzel kapcsolatos jogsegélykérelmének.

Vladimíra Gedrová, a szervezet szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a főügyészség arról tájékoztatta a magyar felet, hogy sikerült azonosítani egy olyan személyt, aki tanúként az üggyel kapcsolatban érdemi információval rendelkezhet. Tekintettel az ügy jelenlegi állására és a tanú személyiségi jogainak védelmére, az illetőről további információt nem adnak ki.

A Kossuth Rádió kedd esti Krónikájában azt közölték, hogy a szlovák rendőrség olyan koronatanút talált Csatáry László ügyében, aki túlélte az 1944-es kassai deportálásokat, és pontos információi lehetnek az akkori rendőrparancsnok tevékenységéről.

A tanú mielőbbi kihallgatása érdekében a Fővárosi Főügyészség soron kívüli jogsegély-kérelemmel fordult Szlovákiához. Erről a jogsegélykérelemről még csak a sajtóból értesültek, de amint megérkezik hozzájuk, természetesen válaszolnak rá – mondta Vladimíra Gedrová.

A 97 éves férfit július 18-án helyezte 30 napos házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság, majd augusztusban három hónappal meghosszabbította ezt. Az ügyészség Csatáry Lászlót emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gyanú szerint Csatáry László a második világháború idején, Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában. 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött, és csak 1997-ben tért haza Kanadából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik