Közélet

Nem volt sugárzás, csak didergés

cegledi-vonatbaleset-(i)(960x640)(1).jpg (vonatbaleset, cegléd, veszélyes anyag, )
cegledi-vonatbaleset-(i)(960x640)(1).jpg (vonatbaleset, cegléd, veszélyes anyag, )

A sugárizotópot szállító autó és az Intercity ütközése után nem mértek nukleáris sugárzást. A biztonsági lezárások miatt azonban 4 órán át fagyoskodtak az utasok a sérült vonatban.

A Cegléd és Nyársapát közötti vasúti átjárónál történt a baleset. Az Intercity vezetője már messzebbről sejtette, hogy a kisteherautó elé akar vágni, ezért folyamatosan dudált, de hiába, a kocsi a piros lámpa ellenére a sínekre hajtott. Sorompó itt nem volt.

Az autóban ülő két ember közül az egyik életveszélyesen, a másik súlyosan sérült.  A vonat 132 utasának nem esett baja, ám a biztonsági intézkedések miatt nem hagyhatták el a területet. Fél kilométeres körzetben lezártak mindent, a MÁV sem tudott buszt küldeni értük.  Mivel a mozdony is nagyon megsérült, fűteni sem tudták a vagonokat.  A vasúttársaság szeretett volna teát, plédet vinni az utasoknak, de azt sem lehetett megoldani .  Végül a katasztrófavédelem biztosított meleg italt az utasoknak.

Az Országos Katasztrófavédelem délutáni tájékoztatása szerint 25 kilogramm veszélyes árut, a jármű okmányai szerint iridium 192 izotópkapszulákat szállított egy kisméretű konténerben.  Ez volt a jármű okmányain, míg a konténeren az állt: szelént szállítanak. Utóbb kiderült, iridium volt az autón. Ez az anyag belélegezve a tüdőt teljesen tönkreteheti, ezért volt szükség biztonsági lezárásra.

A konténer leszakadt a kisteherautóról, de a kapszulák nem törtek össze, azokat biztonságban elszállították.

Egyelőre nem tudni, hova vitték volna a veszélyes anyagot. Vizsgálják, betartották-e a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

Cegléd és Nagykőrös között délután 5-ig buszok jártak a vonatok helyett, legalább 30 perces késéseket okozva a Cegléd-Szeged vonalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik