Közélet

Kíméletlenül gyilkolt a hétvégi fagy

rendorok-es-hajlektalanok(960x640)(1).jpg (hajléktalanok, kihűlés, )
rendorok-es-hajlektalanok(960x640)(1).jpg (hajléktalanok, kihűlés, )

A hideg nem válogatott, rengeteg embert kellett fűtött, meleg helyre vinni. Nyolcuknak már késő volt.

Volt, aki maga kért segítséget, és volt olyan is, akire az utolsó előtti pillanatban találtak rá. Egyeseket a fagyos utcáról, míg másokat a fűtetlen otthonukból vittek biztonságos helyre, de olyan is akadt, aki elkóborolt az ítéletidőben. Sokak életét mentették meg a hétvégén, az áldozatok száma ennek ellenére folyamatosan nő. A rendőrségtől sorra érkeznek a hétvégi „mentésekről” szóló hírek, már-már követni is nehéz is azokat. Csak ezen a hétvégén nyolcan vesztették életüket.

Kérem, segítsenek

Sokan vannak, akik nem kérnek segítséget, akkor sem, ha tudják, az életük múlhat rajta. Szerencsére azért nem mindenki döntött így: szombaton egy 50 éves férfi azzal hívta fel a rendőrség ügyeletét Mezőberényből, hogy hajléktalan, és arra sincs pénze, hogy ételt, italt vegyen magának. Egyenruhások mentek érte, és Békésre, egy hajléktalanszállóra vitték, ahol szociális munkások gondjaira bízták. Gyulára már mentő is érkezett szombaton, egy 56 éves férfit kellett ellátniuk, aki az egyik söröző előtt feküdt magatehetetlenül.  És ez még csak Békés megye.

Csak úgy, mint mezőberényi társa, a rendőrökhöz fordult egy hajléktalan Fejér megyében is. A férfi szombatra virradó éjszaka hívta fel a gárdonyi egyenruhásokat. Elmondta nekik, hogy Kápolnásnyéken, a posta előtt áll, és nagyon fázik, mert már négy napja van az utcán. A járőrök kórházba vitték.

Vasárnap járőrökre bízta magát az az idős bácsi is, akit az utcán szólítottak le az egyenruhások. A 75 éves férfi egyedül sétált a nagy hidegben Tapolca utcáin. Nem volt hová mennie, ezért a rendőrök beszállították a hajléktalanszállóra, ahol biztonságban átvészelhette a hideg éjszakát.

Nyomuk veszett a hidegben

Bács-Kiskunban egy látássérült asszonyt mentettek meg a rendőrök. Fia értesítette a rendőröket, miután édesanyja eltűnt kecskeméti lakásukból. Hosszú órákig keresték sikertelenül, végül délután 3 óra körül, a Mátis Kálmán utcai temetőben rátaláltak. Ekkor már igen súlyos állapotban volt, kihűlt. Az 55 éves nőt a mentők kórházba vitték.

Csongrádban is hasonló eset történt, ám ott egy férfinak veszett nyoma, egy szegedi kórházból tűnt el vasárnap este. Szerencsére egy órával a bejelentés után ismét úton volt az intézménybe, így nem esett baja.

Vasárnap kora délután arról tett bejelentést az egyik fehérvári szociális intézet dolgozója, hogy az egyik idős lakójuk eltűnt az otthonból. Mint később kiderült, a 73 éves férfi nem képes tájékozódni. Valószínűleg a hátsó ajtón szökhetett ki az intézményből. A bácsin mindössze pulóver és mamusz volt, sem kabátot, sem téli cipőt nem vett fel. Szerencsére időben megtalálták.

Egyedül a fűtetlen lakásban

Nem csak az utcán élők kerültek veszélybe a hétvégén. Vasárnap délelőtt egy fehérvárcsurgói férfi hívta ki a rendőröket, miután napok óta nem látta egyedül élő 62 éves szomszédját. Attól félt, hogy baja esett. A járőrök felvették a kapcsolatot az idős ember egyik hozzátartozójával, így jutottak be házába. A férfira a jéghideg szobában, az ágyban fekve bukkantak rá, nagyon rossz állapotban.

Nyolcuknak nem sikerült

Sajnos a hétvége nem telt tragédia nélkül, a rendőrség tájékoztatása szerint december második hétvégéjén nyolc ember életét követelte a hideg. Az egyik áldozat egy 52 éves bajai férfi. A különös haláleset hétfőre virradó éjszaka történt. A férfi holttestére fia bukkant rá reggel 6 óra körül, az utcán sétált, amikor látta, mit történt az apjával. A férfi a háza előtt lelte halálát, a vaskapu fogságában. A rendőrség tájékoztatása szerint át akarhatott mászni a vasrudakból álló kapun, eközben valahogy felsőtestével beszorult a rácsok közé. A férfi hajnali 3 és 4 óra között halt meg, az elsődleges szakvélemény szerint kihűlés miatt.

30 fagyhalál

Az emberi jogokért küzdő Magyar Szociális Fórum hétfőn közölte: harmincra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. 17-en fűtetlen otthonukban és a szabad ég alatt haltak meg, 13-an pedig kórházba kerülésük után, mert már nem tudták megmenteni őket. A szervezet felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy az áldozatok többsége saját otthonában fagyott meg, mert nem volt mivel fűtenie. Az MSZF arra kérte a miniszterelnököt, hogy – ha megkésve is – mozgósítsa az állami szerveket az élet védelmében a fagyhalál ellen, és akadályozza meg a további veszteséget, mert a tendencia arra utal, hogy megismétlődhet az előző évek tragédiája: tavaly 330-an, tavalyelőtt pedig több mint 400-an fagytak meg.

Senkit sem hagyunk…

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ősszel videóüzenetet tett közzé, melyben hangsúlyozta: senkit sem hagynak az út szélén. A Jobbik ennek kapcsán most arra a kérdésre szeretne választ kapni a kormányfőtől, hogy ez a szegényekre, az önmagukról gondoskodni képtelen idős emberekre is vonatkozik-e, vagy csak azokra a kormány közeli érdekcsoportokra, akik „hálájukkal” akár a 2014-es választások kimenetelét is befolyásolhatják.

Addig is

A rendőrök úgy vélik, ők azért felkészültek ezekre a helyzetekre, és ahogy minden évben, idén is felvették a kapcsolatot a hajléktalanokat segítő, támogató karitatív szervezetekkel, illetve krízisközpontokkal. Együttműködnek az önkormányzatokkal, a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, a közterület-felügyelet és a társ-rendvédelmi szervek munkatársaival is.

A rendőrség emlékeztet: mindannyiunk érdeke, hogy a rászorulókon segíteni tudjunk, ezért arra kérik az embereket, ha tudomásuk van arról, hogy a mostoha időjárási körülmények miatt valaki veszélyben van, tegyenek bejelentést. Ha a hidegben magatehetetlennek tűnő embert látnak, ne hagyják sorsára, még akkor sem, ha ittasnak tűnik. Ha lehet, menjenek oda hozzá, ha pedig szükséges, hívjanak segítséget, hiszen az illető élete múlhat rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik