Közélet

Tarolt a fagy az utakon

baleset (teherautók karamboloztak)
baleset (teherautók karamboloztak)

Autók csúsztak össze, vagy éppen árokba, gyalogosok sérültek meg, többeket pedig a kihűlés fenyegetett.

Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém – ebben a tizenegy megyében és a fővárosban is havazott csütörtökön. Ugyan csak Heves megyében maradt meg jelentős mennyiségű hó, mégis sokfelé okozott problémát. A legalacsonyabb hőmérséklet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, ott mínusz 10 fokot mértek.


Fotó: MTI / Komka Péter

Több mint száz embert mentettek meg

Bár a hó elolvadt, az utak többfelé lefagytak, csúsztak, így bőven akadt dolga a tűzoltóknak. Csütörtökön összesen 115 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük tízet a kihűléstől. A mentők nyolcvanöt embert láttak el, valamennyien a síkos úton, illetve közúti balesetben sérültek meg. Közülük 18-an kórházban kötöttek ki. A hideg időt a néma gyilkos is kihasználta: ketten szenvedtek szénmonoxid-mérgezést. Őket ugyancsak kórházba kellett vinni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy csaknem 70 esetben kellett műszaki mentést végezniük, a riasztások zöme a téli időjárással kapcsolatosan érkezett hozzájuk.

A katasztrófavédelem emberei, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők és a közútkezelők csütörtökön összesen 618 szakemberrel és 429 eszközzel vettek részt a káresetek felszámolásában.

A fővárosban csendesen telt az este és az éjszaka is, a lefagyott, csúszós utak ellenére mindössze két esethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a II. kerületben két kocsi ütközött össze, míg a XIV. kerületben egy autón kellett segíteni, mely egyik kerekével  árokba csúszott. Egyik balesetben sem sérült meg senki.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. csaknem hatvan munkagéppel takarította az utakat, tájékoztatásuk szerint 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési-úthálózaton tisztították meg útfelületet, beleértve az egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakat is.

Tragikus balesetekkel indult a nap

Bár Budapesten nem történt nagyobb baleset, sajnos nem úsztuk meg tragédiák nélkül a délelőttöt. Péntek reggel, a 86-os főúton, Körmend közelében három teherautó ütközött össze, a karambolban három ember vesztette életét. A 6-os főúton, Kulcsnál két autó hajtott egymásnak, összesen nyolcan sérültek meg, közülük hatan súlyosan. A sérültekért mentőhelikopter érkezett.


Fotó: MTI / Bugány János

Nem lesz jobb

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismét figyelmeztetett: azok, akik hajnalban kelnek útra, fokozott figyelemmel közlekedjenek, hiszen az útfelületekre és járdákra hulló csapadék az éjszaka megfagy és csúszóssá válik.

A helyzet nem lesz jobb a hétvégén sem, akár gyalog, akár kocsival indulunk el, óvatosan kell közlekednünk, hiszen bénító hófúvásokkal is számolnunk kell. Akár 40 centiméter hó is hullhat. Baranya megyére 2-es fokú riasztást adtak ki a várható hatalmas hótorlaszok miatt.

Csak ha muszáj

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt ígéri, a teljes gépparkjukkal azon lesznek, hogy megszüntessék a hóakadályokat, viszont arra kérik a közlekedőket, csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, és ha a kocsijuk műszaki állapota, felszereltsége is megfelelő.

Összesen 3500 embert állítanak szolgálatba a hétvégén, akik 12 órás váltásban fognak dolgozni. A társaság csaknem 750 gépe áll bevetésre. Több helyen már pénteken elkezdik a sószórást. A hó eltakarítását folyamatosan végzik majd a közútkezelő gépei, ám a munkát csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik