Közélet

Rendőrök razziáznak Budapesten

autó-fényszóró (autó, )
autó-fényszóró (autó, )

A rendőrök péntek reggeltől három helyszínen ellenőrzik a gumik, fényszórók állapotát, és azt, van-e fagyálló ablakmosó a tartályban.

A Hír24 információi szerint az egyik ilyen ellenőrzőpont a VIII. kerületben, a Kerepesi úton, az Aréna Plázánál lesz. Az általános rendőri ellenőrzésen túl számítani kell rá, hogy ránéznek a gumikra, és megkérdezik, téli fagyálló folyadék van-e a tartályban. Ha mindent rendben találnak, ajándékba egy fagyálló folyadékot és egy jégkaparót adnak az autósnak.

A rendőrök megnézhetik ugyan, hogy a kocsin téli vagy nyári gumi van-e, de büntetni nem büntethetnek. Azért azonban igen, ha túlságosan kopottak vagy sérültek az abroncsok. Ilyenkor akár soron kívüli műszaki vizsgára is kötelezhetik az autóst.

A Hír24 úgy tudja, a fővárosi autósok általában később cserélik le a nyári gumikat, mint a vidékiek. Az enyhe időjárás miatt az autósok 10-15 százaléka még nem cserélt, de olyanok is vannak, akik pénzhiány miatt régi, rossz állapotú gumikat szereltetnek fel a kocsikra.

A razzia célja, hogy felhívják a sofőrök figyelmét a téli átállás fontosságára.

Egyébként még tart az október közepén indult “látni-látszani” kampány is, melynek köszönhetően december 15-ig csaknem háromszáz szakszervizben ingyenesen lehet átvizsgáltatni a járműveket. Ezt eddig tízezernél is többen tették meg. A megvizsgált járművek felénél volt probléma, a leggyakoribb hibát a fényszórók rossz beállítása, a kiégett izzók, a hiányzó rendszámvilágítás, a matt lámpabura és az utólag, házilag beszerelt xenonszettek jelentették.

A járművezetők látását ingyen vizsgálja az akcióhoz csatlakozó csaknem száz optikus. Eddig több mint kétezren keresték fel a szakembereket, a vizsgálatot kérők 60-70 százalékának nem volt megfelelő a látása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik