Közélet

Nem jár pénz Kaisernak a móri fiaskóért

kaiser ede (kaiser ede az ítélőtábla előtt)
kaiser ede (kaiser ede az ítélőtábla előtt)

A bankrablás miatt ártatlanul tényleges életfogytiglanra ítélt férfi 25 milliót követelt, de úgy tűnik, egy forintot sem kap.

Teljes egészében elutasította első fokon a Szegedi Törvényszék a nyolc áldozat halálával végződött móri bankrablás miatt ártatlanul tényleges életfogytiglani fegyházra ítélt Kaiser Ede kártérítési keresetét, amelyben 25 millió forintot követelt a rendőrségtől, az ügyészségtől és a bíróságtól. A magyar kriminalisztika legsúlyosabb fiaskójáról a szegedi bíróságnak az volt a fő mondanivalója, hogy az ügyben eljáró hatóságok egyáltalán nem tévedtek kirívóan súlyosat – írja a pestisracok.hu.

A 25 millió forintos összeg jelképes: nyomravezetői díjként ennyit kapott a vád koronatanúja, Kiglics Attila azért, mert szerinte a móri elkövetők csakis Kaiser Ede és Hajdú László lehettek. Így, szó szerint, feltételes módban, ahogy a vallomásában is szerepelt. Az összeget Kaiser a Nemzeti Nyomozó Irodától – avagy annak jogelődjétől, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságtól -, a Fővárosi Bíróságtól, a Fővárosi Ítélőtáblától, valamint a Legfőbb Ügyészségtől követelte. Egyelőre hiába. Pedig emlékezetes momentuma volt a móri bankrablás körüli nyomozás káoszának, amikor a rémtett utáni órákban a rendőrség azonnal Horváth Szilárd és Farkas Róbert nevű bankrablók fényképeit tette közzé, mint lehetséges elkövetőkét. Persze hamar kiderült, hogy semmi közük nem volt hozzá, előbbi férfi peres úton le is gombolt a rendőrségtől félmillió forint kártérítést.

Kaiser Ede jogerősen 16 év fegyházbüntetést kapott többek között emberölés kísérlete, fegyveres rablás, lopás és számos más, súlyos bűntett miatt. Ennek ellenére még neki – egy közismert bűnözőnek – sem kötelessége tűrni a hatóságok súlyosan gondatlan és törvénytelen eljárássorozatát, amely miatt Kaiser a mai napig hordja a tömeggyilkos bélyeget – írja a lap.

A több mint tíz évvel ezelőtt történt bűncselekmény kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában, jogerősen is felmentette a hamis tanúzással vádolt családot, amelynek tagjai a főügyészség szerint alibit igazoltak az akkor még a móri gyilkosságokkal vádolt Kaiser Edének.

2002. május 9., 12 óra – Ketten léptek az Erste bank móri fiókjának épületébe. A fegyveresek kíméletlen mészárlásba kezdtek, lelőttek mindenkit, aki az útjukba került, banki alkalmazottakat, ügyfeleket, a biztonsági őrt. Hatan a helyszínen meghaltak, ketten pedig a kórházban vesztették életüket. A támadók összesen 7, 3 millió forintot zsákmányoltak. A gyilkosok után óriási hajsza kezdődött. Azt már akkor tudni lehetett, a „mészárosok” kevés értékelhető nyomot hagytak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik