Közélet

Milliókat fizettek a zugárusok a NAV-nak

A nyíregyházi piac külföldi feketézőitől hajtották be adótartozásukat. A főként kínai árusokat a helyi kereskedők nyomták fel..

A nyíregyházi piacon a napokban 60 adóellenőr, pénzügyőr, adóvégrehajtó és élelmiszerbiztonsági felügyelő tartott ellenőrzést a helyi kereskedők jelzése alapján, akik azt kifogásolták, hogy a külföldi zugárusok “valósággal ellepték” az árusítóhelyet, illetve “házalnak” is a városban, gyakran kétes minőségű termékekkel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóság tájékoztatása szerint a kínai árusok 4,5 millió forint adótartozást róttak le, míg az ukrán, román és lengyel zugárusok egymillió forint bírságot fizettek különböző adózással összefüggő szabálytalanságok miatt.

A kínai kereskedők Budapesten bejegyzett cégeik neve alatt árusítanak a nyíregyházi piacon. Fővárosi székhelyük azonban fellelhetetlen, így több esetben az adóhatóság sikertelenül próbálta behajtani a tartozást. Most fizettek, nem volt szükség arra sem, hogy árukészletet foglaljanak le az adósság fejében.

Az ukrán, román és lengyel árusokra főként nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt rótták ki az ellenőrök az egymillió forint összegű bírságot.

A razzia során másfél mázsa külföldi élelmiszert is lefoglaltak,mert nem volt rá belföldi forgalomba hozatali engedély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik