Közélet

Kiszabadult két temerini fiú

A temerini fiúk néven elhíresült 5 fős bandából 3-an továbbra is börtönben maradnak. A 2004-ben történtek és annak súlyos ítélete miatt magyar politikusok is többször tiltakoztak.

Az M1 Híradója arról számolt be, hogy a temerini fiúk néven ismertté vált öt vajdasági magyar férfi közül Horváth Árpád és Szakáll Zoltán hagyhatták el a szentdemeteri (Sremska Mitrovica-i) fegyházat. Szakáll Zoltánt 11 és fél év, Horváth Árpádot 10 évre ítélték.

Magyarországi és külföldi magyar politikusok, közjogi méltóságok, európai parlamenti képviselők, jogvédő szervezetek többször is felszólaltak az érdekükben, sikertelenül.

A vajdasági Temerinben gyakori az etnikai összetűzés.

A 15 évre ítélt Máriás István, valamint a 13, illetve 11 és fél évre ítélt Illés Zsolt és Uracs József egyelőre börtönben marad.

Az MTI emlékezetet, hogy Tomislav Nikolic szerb elnök november 4-én elutasította Máriás István kegyelmi kérelmét, november 8-án azonban új helyzet állt elő azzal, hogy a szerb parlament megszavazta az amnesztiatörvényt. Akkori híradások szerint a törvény hatálybalépése után egyikük azonnal, ketten a jövő évben, a negyedik fiú pedig az azt követő évben szabadulhat, de Máriás István esetében is kedvezőbb helyzetet teremt a jogszabály.

A vajdasági magyar fiúkat azért ítélték el, mert 2004-ben megvertek egy szerb férfit. A szigorú ítélet felháborodást okozott a délvidéki magyarok körében, az ügy többször felvetődött a magyar-szerb kétoldalú tárgyalásokon, szó volt róla Áder János és Tomislav Nikolic két héttel ezelőtti, budapesti megbeszélésein is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik