Közélet

Hagyó-per: már egy focicsapatnyi ember tagad

birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(20).jpg (bíróság)

Az ügyészség folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az egykori igazgatót.

A tizenegyedrendű vádlott is tagadta bűnösségét a Hagyó Miklós és társai ellen, a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalási napján. Sz. László a vádiratban szereplő, általa megkötött szerződéseket szükségesnek ítélte.

A vádlott 1987-ben helyezkedett el a BKV Zrt.-nél, 2004-től kabinetigazgatóként, 2007 augusztusától vállalatfejlesztési főosztályvezetőként, majd stratégiai és szervezési igazgatóként dolgozott. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádlott írásban benyújtott vallomását olvasta fel.

Az ügyészség Sz. Lászlót folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, társtettesként vádolja.

A vádiratban szereplő szerződések időbeliségét is vitatta, mert álláspontja szerint a terhére rótt négy szerződés közül csak egyet kötöttek meg a váddal jelzett időszakban.
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest 2007-ben mutatták be neki, köszönő viszonyban voltak, de neki utasítást soha nem adott – hangzott el. Vallomása szerint a főügyészség tévesen jutott arra a megállapításra, hogy a közlekedési vállalat szükségtelen szerződéseket kötött. Az általa 2006-ban megkötött szerződésekkel kapcsolatban elmondta: senki sem utasította, mert Hagyó Miklóst csak 2006 decemberében választották meg főpolgármester-helyettesnek.

A vádirat szerint a BKV Zrt. 2007. február 22-én felmondta a Pont EZ Kft.-vel a 2006. szeptember 28-án megkötött szerződést. A szerződés felmondása után az ötödrendű vádlott, a Hagyó Miklós kabinetjében dolgozó L. Ottó közölte a nyolcadrendű vádlottal, R. Miklósal, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatójával, hogy a Pont EZ Kft.-vel szerződést kell kötni, mert ezt igényli Hagyó Miklós elsőrendű vádlott és köre az állami és önkormányzati cégektől. A szerződést ezután megkötötték, sőt további szerződéseket is kötöttek a Pont EZ Kft.-vel, amely a Hócipő kétheti szatirikus lappal állt kapcsolatban. Sz. László tizenegyedrendű vádlott a bírósághoz benyújtott vallomásában nem tett azzal kapcsolatban említést, hogy a nyomozati szakban az ügyészség megpróbálta volna megfélemlíteni vagy befolyásolni. A vádlott a nyomozati szakban is csak írásban tett vallomást.

Kérdésekre nem válaszolt a tárgyaláson, de jelezte, hogy a per későbbi szakaszában, ügyvédjével konzultálva, hajlandó bizonyos kérdésekre válaszolni. Hagyó Miklós elsőrendű vádlott észrevételt tett Sz. László vallomásához, hangsúlyozva: a vádban jelzett időszak előtt és után kötött kommunikációs szerződések nem voltak szükségtelenek és indokolatlanok a BKV üzemszerű működése szempontjából, csak a vádbeli időszakban kötött szerződésekkel van problémája a vádhatóságnak.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.

Korábban írtuk, hogy Balogh Zsolt a nyomozati vallomásában részletesen beszélt Hagyó Miklós utasítására megkötött szerződésekről és nokiás dobozban átadott pénzekről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik