Közélet

Halált hoz az éjszaka a gyalogosokra

Az elmúlt napokban Budapesten, a Balatonnál és Nagykanizsán is meghalt egy gyalogos. Volt, akit a gyalogátkelőn ütöttek el, de akadt köztük, aki az úttesten ácsorgott, teljes sötétségben.

Sajnos, balesetekből soha nincs hiány, de az utóbbi hetek, elmúlt napok eseményeiből kiderül: egyre többször riasztják a mentőket, rendőröket esti, éjszakai esetekhez. Az áldozatok az Országos Rendőr-főkapitányság szerint főként gyalogosok, akik az úttesten vagy annak szélén, az autókkal azonos irányban haladnak.

Áldozatok, életveszélyes sérültek

Alig néhány órája, hogy meghalt egy 79 éves nő Budapesten. Az asszonyt kora hajnalban ütötte el a 144-es busz Zuglóban. Azonnal meghalt. A baleset körülményei még tisztázásra várnak.

Vasárnap duplán is kijutott a gyalogos tragédiákból: az esti órákban, Balatonalmádi és Szentkirályszabadja között kocsi gázolt halálra egy férfit, míg Velencén ugyancsak autós sodort el egy 19 éves fiatalt az egyik kereszteződésben. A lány életveszélyes állapotban került kórházba.

A péntek este sem telt nyugodtabban, egy nő meghalt, egy férfi pedig életveszélyesen megsérült Nagykanizsa határában, miután egy horvát férfi elgázolta őket. A sofőr Bagola irányából tartott Nagykanizsa felé kocsijával, amikor a Csónakázó-tónál elütötte a két várakozó embert. Az 51 éves asszony még élt, amikor a mentők megérkeztek. Kórházba vitték, de hiába közdöttek érte az orvosok, már nem lehetett megmenteni.

Kiderült, a kocsi horvát vezetője ittasan ült a volán mögé. Úgy tudni, az áldozatok az esti sötétség ellenére az úttesten ácsorogtak. Egyikük sem viselt láthatósági mellényt.

Láthatatlanok

A rendőrség nem győzi hangsúlyozni: a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok, így nekik is tenniük kell azért, hogy elkerüljenek egy esetleges balesetet.  Emlékeztetnek: lakott területen kívül a gyalogosoknak azért kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így hamarabb meglátják a szemből érkező járműveket, és ha kell, időben félre tudnak ugrani.

Ahogy az örök rendőrségi klasszikus szól, „látni és látszani”. Vagyis: a látás mellett fontos a láthatóság. A KRESZ egyértelműen fogalmaz, kötelezővé teszi a láthatósági mellény vagy ruházat viselését azok számára, akik lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között közlekednek.

Bár a rikító ruházat, fényvisszaverő eszközök használata lakott területen belül, jó látási viszonyok között nem kötelező, a rendőrök szerint akkor és ott is életet menthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik