Közélet

Kíméletlenül vadászik a néma gyilkos

ájult (ájultság, ájult, hotel, alszik, )
ájult (ájultság, ájult, hotel, alszik, )

A színtelen, szagtalan méreg rövid idő alatt leigázza a szervezetet. Most egy kislány esett neki áldozatul.

A legnagyobb veszély, amely a fűtési időszakban leselkedik ránk otthonunkban, a szén-monoxid. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt hetekben már többször közzétette ezzel kapcsolatos felhívását, hiszen a néma gyilkosként elhíresült gáz már kis mennyiségben is mérgező, ha pedig koncentrációja eléri az egy százalékot, pár másodperc alatt legyűri kiszemeltjét, eszméletvesztést okoz. Ha az áldozatot rövid időn belül nem viszik tiszta levegőre, egész biztos, hogy nem éli túl a találkozást.

Egy kislány meghalt, két gyerek éppen csak túlélte

A színtelen, szagtalan méreg péntek hajnalban szedett újabb áldozatot, ezúttal a fővárosban csapott le, egy kislányra. A mentőket péntek hajnalban riasztották a XXII. kerületi Szent Gellért utcába. A gyereket a mentők megpróbálták újraéleszteni, de hiába küzdöttek érte, meghalt.  A lakásban a tűzoltók nagyon magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, egy ott lakó nőt kórházba kellett vinni.

Pár hete is veszélybe került két budapesti kislány élete, de nekik szerencséjük volt, édesapjuk időben észrevette, hogy baj van, és megmentette őket. A kétéves gyerek és hatéves testvére a kádban fürdött, amikor a gyilkos gáz a levegőbe került. Mindketten eszméletüket vesztették, a víz alá süllyedtek. A férfinak feltűnt, hogy nem hallja a hangjukat, ezért benézett a fürdőszobába. Még éppen időben érkezett, azonnal kiragadta ájult gyermekeit a vízből, de egyiküknek addigra már leállt a légzése. Az apának sikerült újraélesztenie a kicsit, így nem történt tragédia. A lányokat a mentők kórházba vitték.

Ugyancsak ebben a hónapban, Szigethalomról vittek kórházba öt embert szén-monoxid-mérgezéses tünetekkel. Egy családi ház lakói lettek rosszul, a tűzoltók két felnőttet és három gyereket mentettek ki az épületből. Mindannyian szédültek és fejfájásra panaszkodtak. Szerencsére ők sem estek áldozatul a gyilkos gáznak.

Használni kéne, de nem tesszük

Az OKF nem győzi hangsúlyozni: ezek a  balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének. Az egyik legfontosabb teendő, hogy beszerezzünk egy szén-monoxid-érzékelőt, hogy legyen, ami figyelmeztessen a bajra, vagyis a megnövekedett koncentrációra.

Ezek az eszközök igen hatékonyak, mégis, a hazai háztartások zömében nem tartanak ilyen berendezést.

Ellenőrizni kéne, de ezt sem tesszük

Mindemellett az is fontos, hogy a fűtési szezon kezdete előtt – de ha akkor nem tettük, most – ellenőrizzük a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát, méghozzá szakemberrel. Azokat a helyiségeket pedig, amelyekben ezek a berendezések vannak, szellőztessük rendszeresen, így megelőzhetjük, hogy a mérgező gázok felhalmozódjanak otthonunkban.

A katasztrófavédők kielemezték a korábbi eseteket, ezekből látszik, hogy elsősorban a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása vagy a szellőző elemek lezárása miatt történik meg a baj.

Több száz riasztás, többtucatnyi áldozat

November közepéig csak a fővárosban több mint száz szén-monoxid-mérgezéshez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, ezalatt több mint hetvenen szenvedtek kisebb-nagyobb mértékű szén-monoxid-mérgezést, négy emberen pedig már egyáltalán nem tudtak segíteni. A sérültek csaknem harmada gyermek.

Hazánkban összességében minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset történik, ezek közül sajnos több tucat ér tragikus véget. A riasztások száma már az ősz kezdetekor, a fűtési szezon legelején is igen magasra rúgott, mire beköszöntött az október, már csaknem száz esetet regisztráltak a tűzoltók országszerte, és az esetek száma minden nap, egyre csak emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik