Közélet

Merre havajozhat a pénzszállítós sikkasztó?

Már egy éve hallgatnak a nyomozók, még mindig nem tudni, mi lett az egymilliárd sorsa.

Lassan egy éve már, hogy véghezvitték minden idők legnagyobb magyarországi sikkasztását: egymilliárd 200 millió forintot szereztek meg egy pénzszállító autóból. A bűnözők közül ketten napokon belül rendőrkézre akadtak, harmadik társuk azonban egy szép kis summával a zsebében nyaralhat.

Tavaly, november utolsó napján a 37 éves sofőr, Lőrincz Róbert egyszerűen elhajtott munkaeszközével, egy pénzszállító autóval, miközben két kollégája bement a II. kerületi Medve utcában működő CIB Bank fiókjába. Jól tudta, hogy nagy zsákmány van kilátásban, hiszen évek óta ennél a biztonsági cégnél dolgozott. Először az I. kerületi Donáti utcába hajtott, majd egy kocsibeállóban magához vette a pénzt, és saját régi, fehér Volkswagen Passatjával menekült tovább. Az ügyön állítólag több mint száz nyomozó dolgozott 6 ezer órán át, a kocsit mégis a pénzügyi gondokkal küszködő, lopott autókat kutató autóvadászok találták meg. A fehér, CPV-151 rendszámú kopottas kocsi az Üllői úton állt egy forgalmas parkolóban, egy nagy fa alatt, állítólag több rendőr is elsétált mellette.

A sofőr ellen előbb európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki, időközben az is kiderült, hogy társai is vannak. A jelenlegi információk szerint hárman követték el a bűncselekményt, erről árulkodnak a biztonsági kamerák felvételei is. A nyomozók a hatodik napon, egy keddi délelőtt, elsőként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által körözött V. Pétert fogták el a XVII. kerületben, majd délután a sofőrt is elcsípték. Ez volt a BRFK Mikulás-napi ajándéka.

A rendőrség másnap sajtótájékoztatón számolt be az eseményekről, bár a nyomozás érdekeire hivatkozva csak nagyon szűkszavúan. Kérdéseket feltenni nem lehett. Nem csoda, hiszen az elfogott gyanúsítottak nem voltak hajlandók beszélni, ahogy Fülöp Valter – aki akkor még a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese volt, jelenleg Zala megye főkapitánya – fogalmazott, „együttműködést nem tapasztaltunk”. Ráadásul a pénz sem került elő hiánytalanul, a harmadik társ pedig kereket oldott. Érthető hát a szűkszavúság.

Azóta is csend van az ügyben. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva a mai napig nem hajlandó egyetlen kérdésre sem válaszolni. Még arra sem, hogy hány gyanúsítottja van az ügynek, és hogy milyen kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.

Egészen biztos, hogy nem véletlen ez a nagy hallgatás. Főleg akkor nem, ha a rendőrség tájékoztatásával ellentétben az elsikkasztott 1,2 milliárd forintnak nem a jelentős részét, csupán a töredékét, azaz 60 millió forintot találtak meg. Annyit, amennyit a két elfogott bűnöző kétes esélyű menekülésére szántak. A nagy pénz nyilvánvalóan harmadik társuknál van, aki – ha alaposan kidolgozott volt a sikkasztási terv és elég ügyesen osztja be a pénzét – még évekig havajozhat. Bár társainak azért nehezebb szerep jutott: a jobb élet reményében előbb csendben le kell húzniuk 5-10 évet a sitten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik