Közélet

Rendőri lámparazzia – a látásunkat is vizsgálják

autó-fényszóró (autó, )
autó-fényszóró (autó, )

Az egyenruhások elsősorban a járművek világítását és láthatóságát nézik, de az optikusok segítségével a sofőrök látását is vizsgálják.

Egy hónapon át tartó, fokozott rendőri ellenőrzéssorozat kezdődött országszerte, ennek keretében elsősorban a járművek világítását és láthatóságát vizsgálják – közölte Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Utalt arra, hogy október közepén “látni-látszani” kampány indult, amelynek idején, december 15-ig csaknem háromszáz szakszervizben ingyenesen lehet átvizsgáltatni a járműveket. Ezt eddig tízezernél is többen tették meg. A megvizsgált járművek felénél volt probléma, a leggyakoribb hibát a fényszórók rossz beállítása, a kiégett izzók, a hiányzó rendszámvilágítás, a matt lámpabura és az utólag, házilag beszerelt xenonszettek jelentették.

A járművezetők látását ingyen vizsgálja az akcióhoz csatlakozó csaknem száz optikus. Eddig több mint kétezren keresték fel a szakembereket, a vizsgálatot kérők 60-70 százalékának nem volt megfelelő a látása. Ez az akció is december 15-ig tart – ismertette a magyar rendőrség történetében egyedülálló akciót Óberling József.

Az akcióhoz további szervizek és optikai szalonok jelentkezését várják, az ingyenes vizsgálatok helyszíneinek listája a www.latnieslatszani.hu weboldalon olvasható. A sajtótájékoztatón beszámoltak azokról az informatikai fejlesztésekről is, amelyek révén, uniós források bevonásával javítani kívánják a közlekedésbiztonságot. Terjék Mihály, a projekt vezetője elmondta: a 2015-ben befejeződő fejlesztés célja a halálos balesetek számának csökkentése és a közlekedési morál javítása. A fejlesztés során országszerte több száz, fix telepítésű kamerát helyeznek ki, de lesznek mobil ellenőrzőpontok is, amelyek automatikusan dolgozzák fel és továbbítják a forgalmi adatokat. A rendőrök intelligens, GPS-alapú, helyazonosításra alkalmas adatrögzítőket is kapnak, amelyek segítségével csak a szabálysértőket fogják megállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik