Közélet

Korrupt rendőröket ítéltek börtönre

Tíz egykori sátoraljaújhelyi járőrnek kell 2 és 4 év közti időt rács mögött töltenie, mert külföldi kamionosoktól szedtek rendszeresen kenőpénzt. Szabadulásuk után új szakmára lesz szükségük.

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tíz volt rendőrt ítélt börtönbüntetésre, ötöt pedig felmentett csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla Ficsor Gabriella vezette büntetőtanácsa – ismertette az ítéletet Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője.

A vádlottak a sátoraljaújhelyi kapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának hivatásos tagjai voltak. Járőrszolgálat közben kifejezetten külföldi teherautókat ellenőriztek, és különböző összegeket kértek azért, hogy ilyen-olyan szabálysértések miatt ne intézkedjenek. A pénzen megosztoztak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság első fokon, 2011-ben hirdetett ítéletet S. László és még 14 társa ügyében: S. László elsőrendű és H. Gábor másodrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönre ítélte. További tíz társuk 2 és 4 év közötti börtönbüntetést kapott, öt vádlottat pedig felmentett a bíróság.

A Debreceni Ítélőtábla csütörtökön részben megváltoztatta az első fokú bíróság döntését: az ötödrendű vádlott esetében – miután beismerő vallomást tett – a szabadságvesztés végrehajtását öt évre felfüggesztette. A többi bűnösnek kimondott vádlottat – helybenhagyva az elsőfokú ítéleteket -, végleges hatállyal eltiltotta a rendőri foglalkozástól, mert ez 2010. április 1. óta korrupciós bűncselekmények elkövetése esetén kötelező a büntető törvénykönyv szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik