Közélet

Gyilkos köd tizedeli az autósokat

Rengeteg a baleset az utakon, a 3-as úton és az M15-ösön is meghalt egy fiatal.

Az időjárás pénteken sem könnyítette meg a közlekedők dolgát, többfelé sűrű köddel találkozhattak a sofőrök, összesen 123 balesetnél intézkedtek a rendőrök, egy ember meghalt, 33-an pedig megsérültek. Közülük 12-en súlyos állapotban kerültek kórházba. A rendőrség figyelmeztetett, hogy a meteorológiai előrejelzések ködös reggelt, fátyolfelhős időt ígérnek. Az autósokat óvatosságra intették.

Már most több az áldozat

Sajnos már egészen biztos, hogy a szombat ennél is feketébb lesz. Egymás után érkeznek a balesetekről szóló hírek. Eddig ketten haltak meg, sok a sérült is.

Reggel 8 óra körül a 3-as úton veszette életét egy 20 éves nő. Az autó a cserépváraljai és a tardi elágazás között járt, amikor megcsúszott. A jármű az árokban landolt. A kocsi fiatal utasa a helyszínen meghalt, három társa pedig megsérült: ketten súlyosan, a sofőr pedig könnyebben.

Pár órával később tragikus baleset történt az M15-ösön is. A 29 éves fiatal az M1-es felé haladva, előzés közben karambolozott. Átlépte a záróvonalat, majd kis híján nekiütközött a szemből érkező teherautónak. A másik jármű vezetője az út szélére húzódott, így sikerült elkerülnie az ütközést, azonban a fiatal elvesztette uralmát a kocsi felett, és nekicsapódott a harmadikként érkező teherautónak. A sofőr életét már nem tudták megmenteni.


A kép illusztráció. Fotó: MTI / Varga György

Mentőket, rendőröket riasztottak az M2-es autóút Sződliget és Göd közötti szakaszára is, ahol két autó ütközött egymásnak. Az egyik járműben hárman sérültek meg, köztük két gyermek, és kórházba kellett vinni a másik kocsi sofőrjét is. Mindenki súlyos állapotban került kórházba.

A 4-es főúton is baleset történt, egy kamion és egy kocsi karambolozott Kaba határában. Szerencsére senkinek sem esett baja, viszont a helyszínelés és a műszaki mentés miatt jelentős torlódás alakult ki. A rendőrség a helyszínen lévő köd miatt arra kért minden arra haladót, hogy óvatosan vezessen.

Lassan, óvatosan

A rendőrség újra és újra figyelmeztet: ősszel egyre többször számíthatunk ködre, amely könnyedén teremthet balesetveszélyes helyzeteket. A sofőrök pontosan tudják, mivel jár, ha sűrű köd ereszkedik az útra, a legfontosabb, hogy eszerint is közlekedjenek: tartsák be a világítási és az előzési szabályokat, vezessenek lassan.

A legtöbben nem elég körültekintőek és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területeket, majd ott pánikszerűen fékeznek, meglepve a mögöttük haladót, akinek ilyenkor már ritkán van lehetősége a megállásra. Pedig odafigyeléssel ezek a balesetek javarészt megelőzhetők, ha már a ködös szakasz kezdetéhez érve lassít a sofőr. A féklámpa felvillantásával figyelmeztetni lehet a többi autóst. Kerülni kell a hirtelen fékezést, és használni, ha van, a ködlámpát. Így nemcsak a súlyos baleseteket, hanem a kisebb, ám annál több bosszúságot okozó koccanásokat is sikerül talán elkerülni.

A köd nem megy sehová

Aki nem ül szívesen kocsiba ilyen időben, egyelőre nem lesz boldogabb, a köd ugyanis nem megy sehova. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összesen hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést, a tartós, sűrű köd miatt. A látótávolság ezeken a területeken pár száz méterre csökken.

Vasárnap is többnyire fátyolfelhős, napos idő várható, északkeleten ráadásul lehetnek tartósan ködös területek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik