Közélet

Egyre több a csábító rabló

rúzs (rúzs, száj, szépségápolás, )
rúzs (rúzs, száj, szépségápolás, )

A módszer népszerű, sunyi, és könnyű vele lebukni. Ennek ellenére hódít.

Az eszköz ezúttal nem fegyver vagy kés, és még csak nem is ököl: a rabló saját bájait veti be, hogy pénzhez jusson. Az „eljárás” nem újkeletű, a tettes kiszemeltje bizalmába férkőzik, az ujja köré csavarja, majd két szempilla-rebegtetés között „mérget” tesz a rózsaszín ködben úszó áldozat poharába, gyors álmot hozva ezzel a szemére.

Mire az átvert kedves magához tér, az elképzelt szerető bizony már messze jár, és vitt mindent, amit csak tudott., pénztárcát, táskát, telefont. Ám ha még nagyobb szerencséje van, és gyanútlan randipartnere az otthonába is beengedi, akár egy plazmatévével vagy egy laptoppal is gyarapodhat a bűnöző puttonya.

Népszerű, sunyi

A Hír24 által megkérdezett kriminálpszichológus szerint a rablás eszköztára az elmúlt években gyarapodott, ez a technika valóban felfutóban van. Bilkei Pálnak az a tapasztalata, hogy ezt az igencsak sunyi módszert egyre többen alkalmazzák, hiszen “könnyebb” valakinek drogot tenni az italába, mint kést fogni rá vagy félholtra verni.


Fotók: Northfoto

Teszik ezt annak ellenére, hogy az efféle akciók nagy része bukásra ítéltetett, hiszen a tettes és áldozata rendszerint együtt mutatkoznak, például nyilvános helyen találkoznak, beülnek valahová inni egyet, és így tovább. Gyakori eset az is, hogy a „párok” interneten akadnak egymásra, ami szintén megkíméli a rendőröket a sötétben tapogatózástól. 

Igyunk meg valamit

Nem örülhettek sokáig azok a nők sem, akik a napokban buktak le Borsodban. A tettesek Miskolc és Kazincbarcika utcáin, bárjaiban ismerkedtek áldozataikkal. Szóba elegyedtek kiszemeltjeikkel, barátkoztak, kedveskedtek, míg közös iszogatás nem lett a dologból. Egy óvatlan, de előre kitervelt pillanatban aztán lecsaptak: kábítóhatású szert tettek frissen szerzett hódolóik italába, majd az alélt férfiaktól elvették irataikat, pénzüket. Nem bízták mindig a véletlenre, volt, hogy bankautamatáknál ólálkodtak, azt zsongták körbe, aki éppen pénzt vett fel. Az újdonsült ismeretség örömére pedig italt bontottak. A hódítás és bódítás után a férfiak arra eszméltek, hogy mindenük eltűnt. 

Még a férfiak is

Akik azt hiszik, a bűnözői hajlammal megáldott nők teljesen kisajátították ezt a módszert, tévednek.  A hetekben került pont egy a fentihez hasonló, ám a magyar kriminalisztika történetében igen ritkának számító ügy végére: az elkövetők ugyanis mindannyian férfiak. Az eljárás két éve indult. Az áldozat hirdetést adott fel, ismerkedni akart. Egy férfi jelentkezett, találkozót beszéltek meg. Az érdeklődést színlelő rabló otthonában kereste fel kiszemeltjét, majd altatót tett az italába. A pórul járt randevúzó üres lakásban tért magához. A nyomozók megállapították, többeket is kifosztottak ezzel a módszerrel, méghozzá az ország több pontján.

A tettest végül elfogták, kiderült, két társa is volt. A rablók nem sokat pihentek: összesen 28 rendbeli rablással  gyanúsították meg őket. Ezek közül nyolcat bűnszövetségben, 17-et pedig bűnszervezetben követtek el. Az altatós banda több mint 12 millió forint értékű holmit “kábított össze”.

Volt, aki belehalt

Bilkei Pál szerint ezeknek a bűncselekményeknek a színtere lassan átterelődik a szórakozóhelyekről a lakásokra, a rablónak ugyanis ott lényegesen könnyebb a dolga, zavartalanul ügyködhetnek. Így dolgoztak a fent említett férfiak és az a román bűnbanda is, akik pár hónappal ezelőtt buktak le Pest megyében. Az egymással rokonságban álló nők főképp idős férfiakra utaztak, szexet ígértek nekik, így jutottak be otthonaikba. A történet innentől ugyanaz. Volt, aki pár órával később otthonában kelt fel, és persze olyan is, aki a kórházban ébredt. A bűnözők az idős nőket sem kímélték, kacatokat próbáltak az asszonyokra sózni, akik mit sem sejtve beengedték őket a házukba.

Egyik idős áldozatuk azonban nem ébredt fel többé. A banda ellen így nemcsak tucatnyi rablás és kifosztás, hanem emberölés miatt is vizsgálódnak. Az ötfős csapat három tagját már elkapták, ám két társukat nem találják.

Hiába a fiatalság, a makkegészség

A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője a Hír24-nek elmondta, ezek a rablók kimondottan altatókat és nyugtatókat használnak, ezekkel kábítják el áldozataikat. A cél, hogy a szer jól oldódjon, az íze se legyen árulkodó és gyorsan hasson. Azt azonban a tettesek nem tudhatják, hogy kiszemeltjük milyen betegségekkel küszködik, ahogy azt sem, milyenek a gyógyszerszedési szokásai. A szakember hozzáfűzte: lehet valaki fiatal, akár makkegészséges is, magatehetetlen állapotban, segítség híján sajnos még az is megtörténhet, hogy a begyógyszerezett áldozat belefullad saját hányadékába.

Zacher Gábor külön kiemelte: ezek a szerek igen veszélyesek, alkalmasak lehetnek az élet kioltására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik