Közélet

Életveszélyes ház miatt kénytelen költözni egy ötfős család

Romos épület a Magdolna utcában (romos épület)
Romos épület a Magdolna utcában (romos épület)

A statikus szerint a Magdolna utcai épület gyakorlatilag bármikor összedőlhet, ezért az egy udvarban élő családnak azonnal el kell hagynia a lakását.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Hír24-nek azt mondta: a VIII. kerületi Magdolna utcában áll az a 150-200 négyzetméter alapterületű, kétszintes épület, melynek az oldala és a teteje is annyira megrogyott, hogy gyakorlatilag bármikor összedőlhet. A veszélyes épülettel egy telken áll két másik ház is, az egyikben egy ötfős család él: a szülők három gyermekükkel. Mivel ők minden nap a veszélyes ház előtt járnak el, a bontásig el kell hagyniuk az otthonukat.


A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Neményi Márton

Ijesztő látvány volt, ahogy a ház a szemük láttára megroggyant kora este – mesélte a Hír24 riporterének az utcában álldogáló két kisfiú. A rendőrség ekkorra már lezárta az utcaszakaszt elővigyázatosságból: az épület utcára néző fala bármikor ledőlhet – nyilatkozta lapunknak Géczi Béla tűzoltó ezredes, a Közép-Pesti Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. A régi épületről csak annyit tudni, hogy a helyi izraelita hitközség tulajdona; romos állapota miatt kezdett omlani, nem külső behatás miatt.

A család egy VIII. kerületi szükséglakást kapott az önkormányzattól, melyet addig használhatnak majd, amíg a bontás véget nem ér. Géczi Béla elárulta: csütörtök reggel mérik fel a károkat és ha lehet, megkezdik a kényszerbontást. A költöztetéshez mentőkre is szükség volt egy tartós beteg férfi családtag miatt; egyébként nem sérült meg senki. A környéket kordonnal vették körbe, a család költöztetését a katasztrófavédelem koordinálja, ezt hívják úgy, hogy lakosságvédelmi intézkedés. Létfontosságú tárgyaikat utánuk szállították átmeneti lakásukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik