Közélet

Gyilkosai kegyetlenül megkínozták Bencét

Kedden folytatják a mostoha kihallgatását. A nő tagad, Bence családja biztos benne, hogy részt vett a gyilkosságban.

A korábbi hírekkel ellentétben még nem vizsgálják P. Erika elmeállapotát – írja a Bors. A lapnak a nő kirendelt védője azt mondta, védence tagadja, hogy bármilyen köze lenne a gyilkossághoz. Egyelőre csak annyit ismert el, hogy a bűncselekménnyel kapcsolatba hozott másik két férfit ismerte. P. Erika kihallgatása kedden folytatódik – tette hozzá Berlik Zoltán. A nő azt állítja, a 11 éves kisfiút a két hajléktalan ölte meg. Tettestársai egyöntetűen azt vallják, ők csak a holttest eltüntetésében segítettek.

Bence édesanyja szombat óta sokkos állapotban van, a fiú nagybátyja azt mondta. belegondolni sem lehet, milyen kínokat élhetett át Bence. ­Biz­tosan az utolsó pillanatig reménykedett abban hogy Erika, akiben annyira bízott, segít neki.

A Blikk szerint Bence testét olyan sebek borították, amelyek arra utalhatnak, hogy gyilkosai brutálisan megkínozták. P. Erika cinkosait jól ismerte a rendőrség. B. József fiatalkorától rettegésben tartotta a környéket: szexuális erőszak, garázdaság is szerepelt bűnlajstromán, K. József pedig volt felesége szerint saját lányát is molesztálta. A férfi hetekig egy autóban tüntetett a kaposvári törvényszék előtt a távoltartási végzés ellen. Ezt a kocsit látta egy vadász a Sántoshoz közeli erdőben.

K. József állítólag P. Erika szeretője volt. Az asszony el tudja képzelni férjéről, hogy képes volt a gyilkosság elkövetésére, bár a férfi – a kaposvári hajléktalanszálló vezetője szerint – nem ivott, nem balhézott, társával semmivel nem hívta fel magára a figyelmet.

Bence családja attól tart, hogy P. Erika átveri a zsarukat, ha kell, bolondnak tetteti magát – írja a Bors. A lap szerint ez nem történhet meg. Ha az elmeorvosi vizsgálatot elrendelik, akkor hetekig, hónapokig tesztelik a gyanúsítottat, és olyan eljárás alá vetik, ahol nem tudja megjátszani magát. Ha viszont tényleg beteg, akkor meghatározatlan ideig kényszer gyógykezelik, majd egy nap szabadon engedik.

Aki embert öl, az biztos, hogy nem egy kerek, egész ember – magyarázta Végh József kriminálpszichológus a Blikknek. Végh József azt mondta: olyan brutális sebeket ejtettek a kisfiún, ami egyértelműen arra mutat, hogy a gyilkosság kitervelője azt akarta, áldozata legalább úgy szenvedjen, ahogyan ő a beteljesületlen szerelem miatt. Mivel aprólékosan megtervezte, hogyan végez a fiúval, készült a gyilkosságra, így valószínű, hogy beszámíthatónak ítélik majd az elmeorvos szakértők.

Bilkei Pál kriminálpszichológus hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szintén elmondta: ép ésszel ilyen cselekedetet nem lehet eltervezni, csak akkor, ha düh és bosszúállás van az ember fejében, az elkövetést pedig kizárólag indulattal telve lehet végrehajtani. A szakértő szerint az egész konfliktus akkor kezdődött, amikor Szita Bence nevelőapja összeköltözött a gyanúsított nővel és annak gyermekével.

A tettestársak motivációját boncolgatva hozzátette: csak az anyagi okok vezérelhették őket, semmi más. Mivel kiszolgáltatott helyzetben voltak, így teljesen mindegy, hogy mekkora összegről merült fel, csak az volt a fontos, hogy kapjanak valamit. A gyógyulás Bilkei Pál szerint hosszú ideig tart majd, és csak úgy lehetséges, ha a család együtt marad, amit mindig érezniük kell. Kívülálló ebben nem tud segíteni nekik.

Hétfőn Szita Bencére emlékeztek iskolatársai. Gyertyát gyújtottak a meggyilkolt 11 éves kisfiú emlékére. A diákoknak pszichológus segít feldolgozni a tragédiát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik