Közélet

Nem kegyelmez a hosszú hétvége az autósoknak

autók esőben (autó, kocsi, eső, )
autók esőben (autó, kocsi, eső, )

A korábbi négynapos ünnepetsokan nem élték túl. A rendőrök, a mentők és a katasztrófavédők is készenlétben vannak.

Két héttel ezelőtt is négynapos hétvégének örülhettünk, ám volt, akinek tragédiába fulladt a pihenése. Ilyentájt sokan ülnek autóba és indulnak rövidebb-hosszabb utakra, a jó idő pedig talán még a szokásosnál is több embert csábított a szabadba. A nagy forgalomban nem maradtak el a balesetek sem, csaknem négyszáz helyszínen kellett a rendőröknek intézkedniük október 19. és 23. között. Az áldozatok száma is igen magas volt: 15 ember halt meg.

Az egyik áldozat egy gyermek volt, vele együtt idén már 19 kiskorú lelte halálát az utakon. Ez a szám 2011-ben “csak” 12 volt. A mentőknek is bőven akadt dolguk, 66 közlekedőt súlyos, 135-öt pedig könnyű sérülésekkel kellett ellátniuk. Már ma is volt halálos baleset.

Csak semmi szabályszegés

Az országos rendőrfőkapitány a csütörtökön elrajtoló négynapos ünnepre a rossz számok fényében fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el. A közlekedők elsősorban sebességellenőrzésekre, ittas vezetők kiszűrésére, valamint a biztonsági öv és a gyermekülés használatára figyelnek majd. Aki vét, mélyen a zsebébe nyúlhat. Több egyenruhással találkozhatunk majd egyébként a temetők környékén is.

Esni fog, csúszni fog

Az Országos Rendőr-főkapitányság figyelmeztet: csütörtök délelőtt borult, esős időre van kilátás, többfelé záporokkal is számolni kell. Hasonlóan szomorkás idővel indul a péntek is, bár délutánra várhatóan már 10-19 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

Lassan és okosan

Az esetleges rossz út-és látási viszonyok miatt fontos, hogy felrakassuk a téli gumikat kocsinkra. Gyakoriak az olyan balesetek, melyeknek fontos adaléka, oka volt, hogy a kocsi tulajdonosa az időjárás dacára nem cserélte le az abroncsokat. Számolni kell azzal is, hogy esőben könnyebben megcsúsznak a kerekek, a jeges-havas úton pedig romlik a menetstabilitás. Hajnalban és a kora reggeli órákban pedig egyre gyakoribb és egyre intenzívebb vendég a köd, este pedig lényegesen korábban sötétedik.

Aki szeretné ép bőrrel megúszni a következő négy napot, igyekezzen a szokásosnál lassabban, nagyobb követési távolságot hajtva vezetni, és rendesen kivilágítani a járművet.

Nem csak az autósok

Az Országos Mentőszolgálat szerint ezekben a napokban oda kell figyelni a temetők látogatóira is, különösen az idősebbekre. Tekintettel a változékony időjárásra, mindenkinek javasolt a meleg ruházat és az elcsúszástól védő téli lábbeli viselete. Hasznos lehet a termoszban magunkkal vitt meleg tea kortyolgatása is. A korai sötétedés miatt a sírokat felkeresőknek hasznos lehet, ha elemlámpát használnak, hogy lássák, hova lépnek és ne essenek el.

A temetők, sírok felkeresése a lelki hatásokon felül sokaknak komoly fizikai erőpróbát, megterhelést is jelent, ezért az alapbetegségben szenvedők, idős emberek lehetőleg vigyék magukkal rendszeresen, vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket, többször álljanak meg pihenni és ha van rá mód, kísérettel közlekedjenek.

Az Országos Mentőszolgálat az ünnepek alatt teljes kapacitással áll készenlétben, ami országosan egyidejűleg csaknem 1500 mentődolgozó- mentőápolók, mentőorvosok, mentőtisztek, mentőgépkocsivezetők, mentésirányítók – szolgálatát jelenti.

És még tűz is

A katasztrófavédők szerint Mindenszentek és Halottak napján sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket a temetőkben és otthon is. A számok azt mutatják, ebben az időszakban gyakrabban fordulnak elő lakástüzek. Fontos, hogy a gyertyákat, mécseseket, a gyufát gondosan oltsuk el, még égő társaikat pedig olyan helyre tegyük, ahol nincs a közelükben gyúlékony tárgy, például függöny vagy terítő. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szintén úgy véli, egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik