Közélet

Csak óvatosan a temetőknél

temeto-mecses(210x140)(1).jpg (halottak napja, emlékezés, mécses, )
temeto-mecses(210x140)(1).jpg (halottak napja, emlékezés, mécses, )

Az autót tessék bezárni, a tárcát eldugni, a táskát pedig jó erősen szorítani.

Ahogy azt már megírtuk, a temetői forgatag vonzza a tolvajokat: a zsebeseket, az autófeltörőket, és még a trükkösöket is. A díszes kompánia zsákmányra éhes, és gyakorlatilag mindent visz, amiből pénzt tud csinálni. Olykor még azt is, amiből nem. Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a sírkertekben és azok környékén.

Parkoló, fény, nyüzsgés

A rendőrség óva int attól, hogy holminkat a kocsiban, látható helyen hagyjuk, mert egyesek bizony még a legkisebb értékért is képesek feltörni a zárat. Ha van rá lehetőség, őrzött parkolóba álljunk, ha erre nincs mód, akkor keressünk olyan helyet, amely rendesen ki van világítva. Azok pedig, akik kerékpárral érkeznek, olyan helyen tegyék le kétkerekűjüket, ahol sok gyalogos mászkál. A könnyen leszerelhető alkatrészeket azonban még ekkor sem szabad a biciklin hagyni, legyen az egy sebességmérő, vagy csak egy kulacs.

Ne tegyük le, ne tegyük ki

Sokan esnek abba a hibába, hogy leteszik a táskájukat a sírra, esetleg azok mellé. A tolvajok pedig pont erre várnak. Elég az a néhány pillanat, amíg meggyújtunk egy gyertyát vagy elhelyezük a virágot, a szemfüles bűnözők már el is száguldottak batyunkkal.

A zsebesek ellen is be kell biztosítanunk magunkat, erre a legegyszerűbb módszer, ha a pénztárca, az iratok és bankkártya biztos helyre, a kabát belső zsebébe kerülnek, ahol az enyves kezek nem tudják kiügyeskedni azokat.

Tudna nekem segíteni?

Ha ez nem volna elég, a trükkös tolvajokkal is meggyűlhet a bajunk. Ők általában a jóhiszeműségre építenek. Szándékosan olyan helyzetet idéznek elő, amellyel elterelhetik kiszemeltjük figyelmét. Például útbaigazítást kérnek, vagy egyszerűen segítséget ajánlanak.

A négynapos ünnep idejére egyébként Hatala József, országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzéseket rendelt el, így többfelé ellenőrzésekre kell számítani. Több egyenruhásra kell számítani a temetők környékén is. A rendőrök mellett polgárőrök is járőrőznek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik