Közélet

A móri mészáros köröztetheti is gyermekeit, ha…

apa-gyerek (apa, gyerek, )
apa-gyerek (apa, gyerek, )

Ha egy évben legalább háromszor nem láthatja őket. Így egyeztek meg a bíróságon a szülők – írja a Blikk.

A lap szerint Weiszdorn Róbert havonta harmincezer forint gyerektartást fizet, de nem tudni, miből: hiszen a fegyházban nem dolgozhat, vagyona pedig nincs. Eddig háromszázezer forinttal tartozik, ám az összeg milliókra rúghat, mire három gyermeke nagykorú lesz. A móri mészárlásért életfogytiglani büntetésre ítélt férfi sokáig pereskedett gyermekeiért.

Volt neje nem akarta, hogy találkozhasson gyerekeivel, akikkel Németországba költözött. Weiszdorn ebbe nem akart beleegyezni, később mégis hozzájárult, ha évente háromszor, köztük karácsonykor, a kicsik meglátogatják őt a börtönben.

A Blikknek Lichy József ügyvéd azt mondta, ha a volt feleség megszegi a megállapodást, ügyfelének „felélednek” szülői jogai, szélsőséges esetben akár körözést is kiadhatnak a gyerekek ellen. A védő arra nem tudott választ adni: Weiszdorn miből fizeti majd évekig a gyerektartást. Weiszdorn volt felesége korábban azzal érvelt, hogy volt férje, méltatlanná vált az apai szerepre, és a gyerekre sem hat jól a börtönlátogatás.

Lichy József egyébként nemcsak a móri gyilkosnak a védője, hanem annak a nőnek is, aki a tragédiában lányát és vejét veszítette el. Az asszony egyedül neveli az árvákat. A védő korábban elismerte: furcsa ez a kettősség, de szerinte más a bűntetőügy és más a kártérítési. Mielőtt elvállalta ez utóbbit, megkérdezte Weiszdornt, aki örült, hogy próbál segíteni a családnak.

Az ügyvéd nagyon sajnálja a gyermekeket, akik szüleik nélkül nőnek fel. A család kapott már néhány millió forintot a szülők halála után, de a gyermekeknek vannak nevelési költségeik, és a kártérítésnek létezik egy formája, amit járadék formájában kaphat meg a károsult. Az ügyvéd levélben kereste meg a bankot az életjáradék igényével, de még nem kapott választ.

Bár egyik pénzintézet sem tehet arról, ha rablótámadás éri, de az emberéletek védelmében vannak biztonsági berendezések, amelyek ebben a bankban hiányoztak – tette hozzá. Nem működött a kamera, a belső riasztó, ami visít, és az sem, amely a rendőrséget két és fél percen belül riaszthatta volna. Ez a tény viszont már a bank felelőssége. A bankhoz küldött levélben gyermekenként és havonta 90-90 ezer forintot kér a családnak, visszamenőleg is.

A bíróság Weiszdornt a 2002. május 9-i véres móri bankrablás miatt ítélte el. E szerint ő volt az, aki segített a bankfiók feltérképezésé­ben, a rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd magát őrnek kiadva a pénzintézet ajtajába állt, elküldte az érkező ügyfeleket. Társa, Nagy László ölte meg a nyolc embert. Ő elfogása után néhány hónappal felakasztotta magát. Weiszdornt tavaly decemberben ítélték el életfogytiglanira; legkorábban 74 évesen szabadulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik