Közélet

Büntetőeljárás az angyalföldi halálos munkabaleset ügyében

Vezetékcsere (vezeték, közmű, közművezeték, csatorna)
Vezetékcsere (vezeték, közmű, közművezeték, csatorna)

Halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt büntetőeljárást indított a rendőrség annak a balesetnek az ügyében, amely szombat reggel történt egy közművezeték cseréje közben a főváros XIII. kerületében, a Révész utcában - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-t.

Csillag Melinda közölte: az eddigi adatok szerint egy munkagép talapzata mellett omlott be a munkagödör fala, amely az abban tartózkodó férfira omlott. A munkás olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. A XIII. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indította meg az eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen – mondta az ügyeletes.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) kommunikációs és PR-igazgatója azt közölte: a Force Kft. építőmunkása a Főtáv Zrt. megbízásából közművezeték cseréjét végezte a helyszínen. A baleset kivizsgálása folyamatban van, a társaság minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságoknak – tette hozzá.

Kitért arra: a Főtáv külön eljárásban szintén vizsgálatot kezdeményez alvállalkozója munkavégzésével kapcsolatban, miután a munkavégzés során már korábban több alkalommal írásban felhívta a cég figyelmét a munkagödrök megfelelő dúcolására, kitámasztásra és a szerződésben rögzített valamennyi munkavédelmi követelmény betartására.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a férfi a Révész utcában egy közművezeték cseréje miatt dolgozott a munkagödörben, amikor ráomlott az aszfalt, a sóder és a föld. A munkásnak a 2-3 méter mély és 5 méter széles munkagödörből csak a feje látszott ki. A tűzoltók két daru segítségével gátolták meg, hogy egy nagyobb aszfaltdarab ráomoljon a férfira, a nyakig betemetett munkást kézi szerszámokkal szabadították ki a sóder és a föld alól.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese később azt közölte, hogy a munkást a mentősök többször próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Az 50-60 év körüli férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik