Közélet

Hétszázmilliós agyarfogás

elefánt (elefánt, napi cuki, )
elefánt (elefánt, napi cuki, )

Gigantikus szállítmány Hongkongban.

Több mint ezerkétszáz darab, Kelet-Afrikából származó elefántagyarat foglaltak le a hongkongi vámhatóságok, az áru értékemeghaladja a 700 hétszázmillió forintot.

A Kenyában és Tanzániában feladott portéka nyomára a dél-kínai Kuangcsou  (Guangdong) tartomány és Hongkong ügynökei jutottak két hónapos kutatást követően – számolt be vasárnap a világ egyik legnagyobb elefántcsontfogásáról a hongkongi South China Morning Post című lap.

A 3,8 tonna agyar becslések szerint hatszáz elefánt életébe került (amit gyanítjuk, úgy számoltak ki, hogy az ezerrkétszázat osztották kettővel), a lefoglalt áru értéke 26,7 millió hongkongi dollár (736,3 millió forint). Összesen 1209 agyardarabot találtak egészben vagy darabokban, a legsúlyosabb 40,6 kilogrammot nyomott.

Hüvelyesek helyett agyar

A csempészárura két konténerben bukkantak, amelyeket csak azután nyitottak fel, hogy hét gyanúsítottat – köztük egy hongkongit – elfogtak Kuangcsouban. A konténerek tartalmaként műanyag hulladékot, babot és más hüvelyeseket, valamint elefántcsontból készült dísztárgyakat tüntettek fel.

A hongkongi kikötői vámhatóság vezetője arról számolt be, hogy a szárazföldi Kínából származó információ vezette őket nyomra. A konténerek az Egyesült Arab Emírségeken és Malajzián át érkeztek a különleges közigazgatási övezet kikötőjébe. A hatóságok folytatják a hongkongi csempészszervezet többi tagjának felkutatását.

Feltételezések szerint a szállítmány kisebb része került volna a szárazföldi Kínába, a többit Japánba és Tajvanba szánták. Az elefántcsonttal történő kereskedés 1990-es tiltása előtt Hongkong meghatározó importőrnek számított, ahol az értékes alapanyagra komoly kézműipar épült.

Tizedére esett az állomány

Az elmúlt évtizedben több csempészrakományt is elfogtak, a legutóbbit októberben. Az akkor talált tizenegy agyarat a dél-afrikai Fokvárosból indították útnak. 2011-ben összesen 4759 elefánt agyarat foglaltak le Hongkongban, ami az előző évi fogásoknak a duplája volt.

Az elefántcsont iránti növekvő igény mára megtizedelte az afrikai elefántállományt: míg az 1940-es években körülbelül ötmillió lehetett belőlük a kontinensen, addig mára ez a szám félmillióra csökkent. 2011-ben a becslések szerint 2500 elefánttal végeztek azért, hogy agyarát értékesíthessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik