Közélet

Terjed a rendőrnek öltözött vírus

számítógép-vírus (számítógép vírus)
számítógép-vírus (számítógép vírus)

A bűnözők célja, hogy pénzt csikarjanak ki.

Ahogy arról az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön beszámolt, többen is bejelentést tettek, hogy ismeretlen tettesek különböző internetes oldalakon keresztül egy káros tartalmú szoftvert terjesztenek. A “kiválasztottak” gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint „Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés” zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatók.

Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges Ukash vagy paysafe utalással befizetni. Az így kicsalt összegek valószínűleg szervezett bűnözőkhöz jutnak el.

AZ ORFK ismételten arra figyelmeztet, hogy a rendőrség nem blokkol számítógépeket, ezért arra kérnek mindenkit, senki se vásároljon Ukash vagy egyéb utalványt.

A vírus egyébként csak aktív kapcsolat esetén indul el, ilyenkor bontani kell azt, a modemet célszerű kikapcsolni, vagy kihúzni az internet kábelt. Ezután a gép újraindítható, de szükséges elvégezni egy vírusírtást, vagy egyszerűen újratelepíteni a számítógépet.

Arra a kérdésünkre, miszerint volt-e olyan, aki befizette az üzenetben követelt 25 ezer forintot, nem kaptunk választ, és egyelőre arról sincs információ, hogy indul – esetleg indult-e – eljárás az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik