Közélet

Hatástalanították a bombát

lezárás óbudán bomba miatt (ingyenes, )
lezárás óbudán bomba miatt (ingyenes, )

Az óbudaiak visszatérhetnek otthonaikba. A mostaninál akár kétszer nagyobb bombaszörny is előkerülhet.

Az ötszáz kilogrammos, második világháborús bombára szerdán bukkantak rá a Dunában gyakorlatozó tűzoltóbúvárok. A hatástalanítás előtt a környéket kiürítették. Az intézkedés a IV. és a XIII. kerület többnyire ipari vagy lakatlan területeit érinti, viszont a III. kerületben egy időre nyolcezer embernek is el kellett hagynia otthonát.


Kövesse a kitelepítést, kiemelést képekben is a képre kattintva!Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A kiürítés időben, 8 órakor megkezdődött, és körülbelül három és fél órát vett igénybe, az egyenruhások fél 11-re mindenkit kitereltek – tájékoztatta a Hír24-et Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ha minden jól megy, este 6 órakor mindenki hazatérhet.

A Silvanus sétánynál várakozó munkatársunk elmondta, a kordonok és a folyamatosan szóló megafonok ellenére könnyedén bejutott az elzárt területre, és ahogy látja, ez másoknak sem okoz gondot. Bár a rendőrök próbáltak mindenkit terelgetni, úgy tűnt, kevesen vannak ennyi emberre. Néhány egyenruhás a kis utcákat járta, hogy ragasztószalaggal zárják le azoknak a házaknak a kapuit, ahonnal már sikerült kiküldeni a lakókat.

Azok, akik nem tudnak hová menni, az Aquincum Általános Iskolában kapnak helyet, amíg a bombát nem viszik el a helyszínről. Kollégánk beszámolója szerint egyelőre elég kevesen élnek az önkormányzat kínálta lehetőséggel, ők mindannyian a tornateremben vannak. A közeli játszótéren lévő anyukák azt mondták, különösebben nem hatják meg őket a történtek, legfeljebb most több időt töltenek csemetéikkel a szabadban.


A bomba helyét egy bólyával jelölték a Dunán – Kattintson a képre!

Az MTI tudósítója úgy látta, többen háziállataikat, kutyáikat, macskáikat is magukkal vitték. Az ideiglenesen kiköltözők közül néhányan az utcán azon viccelődtek, “háborús övezetté” vált a környékük. Sok kisgyerekes családot is látni, volt, aki azt mondta, ha már így alakult, kirándulni mennek.

Bús Balázs, III. kerületi polgármester a Hír24-nek elmondta, végül összesen negyven embert kellett átmenetileg elhelyezni a már említett Aquincum Általános Iskolában, illetve Rozgonyi Piroska utcai vendégházban. Az érintettek meleg ebédet is kapnak.  Óbuda első embere szerint nagyjából akkora a készültség, mint idén márciusban. Akkor a III. kerületi Nánási út és Pók utca kereszteződésében bukkantak rá egy másik veszélyes szerkezetre. Bús Balázs úgy véli, ha minden jól megy, a tűzszerészek befejezhetik a munkát akár délután 2 óra körül, ám ha kevésbé alakulnak szerencsésen a dolgok, a bomba hatástalanítása és elszállítása több órát is igénybe vehet.

Óbuda honlapja közben arról számolt be, hogy öt fekvőbetegről érkezett bejelentés a mentőszolgálathoz. Őket a Harang, a Szérűskert és Őszike utcai idősek otthonába szállítják. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője, Müller Istvánné azt mondta, hogy az intézmény idősek klubjaiban felkészült szakemberek várják a fekvőbetegeket, akiknek teljes körű ellátást biztosítanak.


Fotó: Hír24

Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje a Hír24-nek elmondta, a búvárok nem sokkal fél 1 után lemerültek a bombához, hogy a veszélyes szerkezetet egy aknamentesítő hajóra emeljék. Ott szerelik majd ki a két gyújtószerkezetet. A Hír24 tudósítója a helyszínen úgy értesült, a bombát 1 óra körül sikerült a felszínre a hozni. Azt már hatástalanították is. Ha a munka ilyen ütemben folytatódik, délután 2 órakor helyreállhat a rend Óbudán.

A budai oldalon elrendelt zárást feloldották. A budai oldalon élők visszatérhetnek otthonaikba. A pesti oldalon, illetve a vasúti hídon és a folyón továbbra is életben van a korlátozás, mert a bomba két gyújtószerkezetét a parton semmisítik meg.

A munkálatok idején a forgalomban is változások voltak. A Pók utcai lakótelep részleges lezárása, valamint a Dunán bevezetett hajózási zárlat miatt módosult a 106-os busz, valamint a D11-es és D12-es hajók menetrendje. A hajózási zárlat a tervek szerint szintén este 6 óráig tart majd. A 106-os busz 8 és 11 óra között még eredeti útvonalán közlekedett, utána viszont a buszok módosított útvonalon, a Keve utca – Emőd utca – Csalma utca – Attila utca – Czecz János köz – Szentendrei út útvonalon közlekednek. A buszokra ideiglenesen a 34-es busz Dósa utca, Szentendrei út és Aquincum megállóhelyein lehet felszállni. A hajózási zárlat a tervek szerint szintén este 6 óráig tart majd.

Akár ezerkilós bomba is előkerülhet

Akár ezer kilogrammos légibombát is találhatnak Magyarországon, hiszen az amerikai hadsereg ilyeneket is ledobott a második világháborúban – mondta Horváth Csaba hadtörténész az MTI-nek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense közölte: hivatalosan 1944 áprilisa körül kezdték az amerikaiak bombázni Magyarországot. Elsősorban olyan célpontokat támadtak, amelyek logisztikai szempontból fontosak voltak. Hidakat, vasútvonalakat és utakat.

A folyópartszakaszok jelenleg is “gyűjtőhelyei” a második világháborús légibombáknak. A B-17-es és B-24-es repülők átlagosan 2,5 tonnányi bombát vittek, amelyeket akár egyszerre is ledobhattak. Ez volt az úgynevezett “bombaszőnyeg” – fogalmazott a szakértő. A most megtalált nagyjából 500 kilós bombában körülbelül 270 kilogramm a robbanószer. Ebből az amerikaiak használtak kétszer ekkorát is.

Horváth Csaba szerint az Északi vasúti híd nagyon fontos átkelőnek számított már a múlt század elején is; a II. világháborúban pedig többször is célpontja volt a szövetségesek támadásainak. A bombázók többször is megrongálták, 1944 decemberében viszont a németek robbantották fel. A bombákat nagyon magasról dobták le, tehát valószínűleg a becsapódás szöge miatt nem robbantak fel azok, amelyeket eddig az Északi összekötő vasúti hídnál találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik