Közélet

Jelentős erőket mozgósítanak az amerikai rombolóbomba miatt Budapesten

Az elmúlt öt évben hét darab 500 kilós bombát szedtek ki az északi összekötő vasúti híd közeléből. Most a tűzoltóbúvárok akadtak egyre gyakorlatozás közben.

Mint arról a Hír24 beszámolt, csütörtök délelőtt lezárták a fővárosban lévő Újpesti vasúti hidat (Északi összekötő vasúti híd), mert egy amerikai rombolóbombára bukkantak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárai, miközben szerdán egy mederfelderítési gyakorlaton vettek részt.

Várkonyi Melinda, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs tisztje a Hír24-nek elmondta: csütörtökön fél tízkor zárták le a hidat, a tűzszerészbúvárok ekkor merültek a Dunába, hogy feltérképezzék a helyzetet, kiderítsék, milyen robbanószerkezetről van szó. A közelben már találtak hasonló bombákat, 2007-ben és 2008-ban összesen hetet kellett hatástalanítani. Most egy újabbra bukkantak a tűzoltók. A most talált féltonnás bombában két darab gyújtószerkezet van, ezeket majd csak pénteken fogják kiszerelni.

Csütörtökön fél egykor még egy órára lezárják a hidat, a tűzszerészek ugyanis bójákat helyeznek el a vízen. Délután kiürítési tervet készítenek a szakemberek, pénteken pedig egy aknamentesítő hajóval emelik ki és szerelik ki belőle a gyújtószerkezeteket. Az óriásbomba miatt egy kilométeres zárás lesz, ami azt jelenti, hogy jelentős rendőri és katasztrófavédelmi erőket kell mozgósítani.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a folyással szemben közlekedő hajók számára várhatóan délután 4 óráig teljes hajózási zárlat lesz érvényben. A pénteki zárásról még nincs információ.

A Mávinform korábbi tájékoztatása szerint az északi összekötő vasúti híd a Budapest-Esztergom vasútvonalon, Angyalföld és Óbuda között előreláthatóan 9 óra 30 perctől 10 óra 30 percig lesz lezárva a Magyar Honvédség kérésére. Ez alatt az idő alatt vonat nem közlekedhet a hídon. A Hír24 úgy tudja, hogy a délelőtti zárást fél egyig valóban feloldották, de a tűzszerészeknek még körülbelül egy órára van szükségük a bóják elhelyezéséhez.

A zárlat ideje alatt a D12-es hajójáratok rövidített útvonalon, a Kopaszi-gáttól csak a Meder utcáig közlekednek, a Rómaifürdő hajóállomást nem érintik – közölte a BKK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik