Közélet

Elmegyógyintézetbe küldenék az ógyallai lövöldözőt

elmegyógyintézet (ingyenes, imei, )
elmegyógyintézet (ingyenes, imei, )

A szlovákiai Ógyallán három férfit meggyilkoló és két másikat megsebesítő volt városi rendőr elmegyógyintézetbe küldésére tettek javaslatot a törvényszéki orvos szakértők – írta a férfi elmeállapotát összegző jelentésre hivatkozva a Sme című pozsonyi liberális napilap.

A jelenleg vizsgálati fogságban lévő volt városi rendőr, Juhász Milán ez év júniusában Ógyallán bement az egyik helyi roma család házának udvarára, és ott lelőtte a család három férfi tagját, másik kettőt pedig megsebesített. Tette elkövetése után a közelben várta be a rendőröket, majd azt követően, hogy lebeszélték az öngyilkosságról, feladta magát.

Az ügyben indult rendőrségi vizsgálat eredményei arra utaltak, hogy a férfi tettének kiváltó oka sorozatos munkahelyi kudarcokból származó frusztráció lehetett, ezt erősítette meg a törvényszéki vizsgálat is. Juhász Milán – a sajtóba is kiszivárgott – vallomása szerint nehezen viselte, hogy városi rendőrként nem tudta megfékezni a véres tettének áldozatává vált népes roma család tagjait, akikhez a tragédiát megelőző hónapokban tizenháromszor kellett kiszállniuk a rendőröknek. „Azon a reggelen arra ébredtem, hogy nem bírom tovább, rendet kell teremtenem köztük” – idézett korábban a férfi vallomásából a pozsonyi sajtó.

A törvényszéki orvos szakértők jelentése szerint Juhász Milánnak – a lövöldözés elkövetése idején – jelentős mértékben csökkent az a képessége, amellyel megítélhette volna cselekvésének veszélyét. Tudata zavart és homályos volt a tragédia idején, állapította meg a szakvélemény, amely erre a tényállásra hivatkozva – megfigyelés és gyógykezelés céljából – a férfi elmegyógyintézeti elhelyezését javasolja. Az elmeorvosi szakértők vizsgálata megállapította, hogy a férfinál a „paranoid személyiségfejlődés” olyan jegyei figyelhetők meg, amelyek előjelei „a kóros képzetekkel kísért tartós zavarnak”.

Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány a vizsgálat eredményei kapcsán elmondta: szerintük a szakvélemény homályos, és egyelőre nem zárják ki, hogy kiegészítő szakvélemény elkészítését indítványozzák majd. Amennyiben a jelentésben foglalt véleménnyel az esetet vizsgálók azonosulnának, a Juhász Milán ellen folyamatban lévő eljárást leállíthatják. Az ezzel kapcsolatos végső döntést a vizsgálatot felügyelő ügyész hozhatja meg.

A júniusi hármas gyilkosság és elkövetésének körülményei hatalmas visszhangot váltottak ki a szlovák sajtóban és a közvéleményben. Az indulatokat tovább fokozta, hogy a tragédiát követően felmerült: a lövöldözés hátterében rasszista indíték állt, ám ez nem bizonyosodott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik