Közélet

Rabok öltöztetik rendőrruhába a tűzoltókat

öltözet (egyenruha, )
öltözet (egyenruha, )

Egységessé válik a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó hivatásos állomány ruházata. Az öltözéket Magyarországon raboskodó elítéltek készítik.

Egy viszonylag új BM-rendelet szabályozza a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem hivatásos állományának viseletét. A ruhaváltás már tavaly elkezdődött és még eltart egy darabig.

A rendőrségnél használt gyakorlóruha mintájára rendszeresítették 2010-ben az úgynevezett „10M rendészeti gyakorló öltözetet és bakancsot”. Az egyenruha egységesítésével a tárca szándéka az volt, hogy az állomány ellátása megbízhatóbbá, a készletgazdálkodás pedig hatékonyabbá váljon. Az öltözetet és a lábbelit fogvatartottak készítik.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a rendőrségnél rendszeresített bevetési ruhát valamennyi érintett szerv a saját speciális igényeihez és sajátosságaihoz igazította. Így például a tűzoltók gyakorló zubbonyának és nadrágjának gyártásakor figyelemmel voltak arra, hogy munkájuk nagyfokú mozgásszabadságot igényel, a protectorokat így értelemszerűen kihagyták.

A gyakorlót – zubbonyt, nadrágot, dzsekit, bakancsot, szövet sapkát – a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai 2011-ben és 2012-ben kapták meg. A ruházat kiegészítője jelenleg a galléros rövid ujjú póló, amelyet jövő évben a rendészeti környakas póló vált fel. Az irodai dolgozóknak és az ügyeleteseknek a „rendőrruhát” kell viselniük, a tűzoltói, műszaki mentési feladatokat ellátó, úgynevezett beavatkozó állomány azonban laktanyán belül még felveheti a fekete szolgálati ruhát.

És még nincs vége, jön a “12M”

A mostani váltással párhuzamosan zajlik az új,” 12M rendészeti szolgálati öltözet” kifejlesztése is. A próbákban, teszteléseken 24 hivatásos vesz részt. A legújabb rendészeti öltözettel csak a nyolcórás irodai és a 24 órás ügyeleti feladatokat ellátó állományt látják majd el. Tehát azok kapják meg az újat, akik tavaly megkapták a „10M”-et is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy félcipővel, téli nadrággal, hosszú ujjú inggel vagy blúzzal, pulóverrel, hímzett névkitűzővel és vállappal gazdagodik a ruhatáruk. A nyári kollekciót jövőre próbálhatják fel az arra jogosultak.

A tűzoltási, műszaki mentési feladatokban közvetlenül részt vevő tűzoltók a szürke „társasági öltözetet” még 2014 utolsó napjáig viselhetik. A katasztrófavédelem tiszti állományának ünnepi viselete nem változik, az továbbra is a sötétkék társasági ruházat marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik