Közélet

Önkéntes tűzoltó sem lehetne a katasztrófavédelem főigazgatója

Bakondi-Gyorgy(210x140)(1).jpg (Bakondi György)
Bakondi-Gyorgy(210x140)(1).jpg (Bakondi György)

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) etikai eljárást kezdeményez a Magyar Rendészeti Karnál Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és munkatársai ellen.

Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke mindezt a botrányosra sikeredett Katasztrófavédelmi Érdekegyeztető Tanács ülése kapcsán jelentette be. Az október másodikai egyeztetésen ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot a nyugdíjas határőrből lett tűzoltó Bakondi György helyett csupán Dobson Tibor dandártábornok képviselte, aki a felmerülő kérdésekre nem tudott választ adni. A Közönségszolgálati Iroda főosztályvezetője ugyan az ülés szünetében megpróbált a szakterületi vezetőktől válaszokat kicsikarni, de nem járt sikerrel – írja a lánglovagok.hu.

A szaklap szerint az érdekképviseleti szerveknek lett volna bőven kérdése, észrevétele az államosításból eredő problémákra, visszásságokra, szakmaiatlan hozzáállásra, melyeket a tűzoltók a saját bőrükön éreznek. Salamon Lajos felhívta a figyelmet, hogy az első, 1866-ban alapított tűzoltóság óta minden ilyen szervezet ezt a nevet viseli. A katasztrófavédelem alig több mint 10 éves fennállása óta elérte, hogy mindent szétverjen, amit a nagy múltú magyar tűzoltók elértek és felépítettek a társadalom szemében. A HTFSZ elnöke úgy véli, most ezen a hírnéven próbál piedesztálra emelkedni az OKF vezére, Bakondi György “tűzoltó” altábornagy, akinek még egy tűzoltó alaptanfolyama sincs, hogy önkéntes tűzoltó lehessen. Ez olyan becsmérlő a tűzoltókra nézve, mintha az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nem oxiológus szakorvos lenne, hanem például jogász.

Felmerül a kérdés, hogy ezek a főtiszt urak a közel milliós fizetésükkel miért nem mernek kiállni a tűzoltók elé, miért nem vállalják a rossz döntéseikből eredő problémákat, és miért nem akarják orvosolni azokat? Miért hétezer tűzoltónak kell nevet váltani, új egyenruhát beszerezni, tűzoltóautókat átmatricázni, nem pedig az 1900 fő katasztrófavédőnek? Egyáltalán kinek üzlet, hogy közel négyszer többe kerül az imázsváltás? – teszi fel a kérdést Salamon Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik