Közélet

Bűnszervezet fosztott ki egy takarékot

A bűnözők cégeket hoztak létre csak azért, hogy a pénzintézetet megtévesztve vegyenek fel hiteleket. Az ügynek 21 vádlottja van.

A vádirat szerint a pénzintézet 2005 második felétől az elsőrendű vádlottnak és társainak érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak – az elsőrendű vádlott közbenjárására – hitelt nyújtott. A vádlottak a hitelek felvétele közben a takarékszövetkezetet a tényleges anyagi helyzetükkel, tevékenységükkel és fizetőképességükkel kapcsolatban is tévedésbe ejtették, a kölcsönök jelentős részét nem teljesítették.

A vádlottak hiteligénylésekhez benyújtott dokumentumai nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazták, az úgynevezett faktorszerződések alapján értékesített követelésről kiállított számlák pedig nem a valós szolgáltatást, illetve termékértékesítést takarták. A Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet a számtalan, úgynevezett faktorszerződéshez biztosított hiteleken kívül 32 millió forint forgóeszközhitelt és 32 millió forint beruházási hitelt is folyósított az elsőrendű vádlott irányítása alatt álló gazdasági társaságnak. Ezenkívül 300 millió forint hitelt nyújtott egy wellnesshotel építéséhez, 68 milliót pedig a szálloda üzemeltetéséhez. A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott bűnszervezetet hozott létre, mert a gazdasági társaságokat az általa beszervezett emberek hozták létre, akik a pénzintézeteket megtévesztették a hitelek felvétele érdekében. A pénzintézet által az ügyben szereplő gazdasági társaságokhoz kihelyezett hitelek összegének nagy része eltűnt.

Ítélet várhatóan jövőre születik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik