Közélet

Büntetőeljárás a Budapesti Zsidó Hitközség körzeti elnökének támadói ellen

rendőrség (rendőrség)
rendőrség (rendőrség)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ellen a két férfi ellen, aki megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét pénteken.

A Budapest XX. kerület, Téglagyár téren található imaház közelében egy 21 éves budapesti férfi péntek délután vallási hovatartozása miatt szidalmazta és bántalmazta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét. A támadás után az elkövető és a társaságában lévő 20 éves férfi elmenekült a helyszínről.

Kerényi András a támadója után futott, közben telefonon értesítette a XX. kerületi rendőrkapitányság ügyeletesét. A rendőrség közlése szerint az ügyeletes ahhoz az épülethez irányította a járőröket, amelybe a sértett elmondása szerint támadói bementek. A házban a járőrök megtalálták a 21 éves F. Márkot, akiben Kerényi András felismerte bántalmazóját, valamint társát, a 20 éves P. Tibort.

A két férfit a rendőrök a XX. és XXIII. kerületi rendőrkapitányságra állították elő. A BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A sértett orvosi ellátást igénylő sérülést nem szenvedett.

Mint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv elmondta, Kerényi Andrást hasba rúgták, és miközben bántalmazták, a két fiatal azt kiabálta: “rohadt büdös zsidók, meg fogtok dögleni”.

Nem ez az első eset

Idén júniusban Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus az utcán, egy ismeretlen lépett oda hozzá, és azt mondta neki: “utálok minden zsidót”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik