Közélet

Cozma-per: tovább harcol Sztojka Iván ügyvédje

Cozma-targyalas(2)(210x140)(1).jpg (Cozma, tárgyalás)
Cozma-targyalas(2)(210x140)(1).jpg (Cozma, tárgyalás)

Szikinger István várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. Szerinte számos olyan esemény történt, amely megkérdőjelezi az eljárás pártatlanságát.

A Kúria hétfőn részben megváltoztatta a jogerős ítéletet a Cozma-ügyben, és Sztojka Iván büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította, mivel a férfi bűnsegédként részt vett Marian Cozma megölésében. Az első- és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győzőre jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztést ugyanakkor helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum. Erről részletesen itt olvashat.

Sztojka védője, Szikinger István elmondta: nem elsősorban a kúriai döntésre kívánja alapítani alkotmánybírósági beadványát, arról majd csak az írásba foglalt határozat áttanulmányozása után tud nyilatkozni. Ugyanakkor szerinte az eddigi eljárás során számos olyan esemény történt, amely alapvetően megkérdőjelezi az egész eljárás tisztaságát, pártatlanságát, illetve az ártatlanság vélelmének betartását.

Az ismert civil jogvédő szerint ezek közé tartoznak például a Veszprém Megyei Bíróság elnökének, illetve az országos rendőrfőkapitánynak a nyilatkozatai, melyek „A szíven szúrt ország” című, alig néhány hónappal a történtek után, még a nyomozás kezdeti szakaszában készült filmben, illetve másutt hangzottak el, és részben súlyos, valótlan állításokat fogalmaztak meg a gyanúsítottakról, részben pedig előrevetítették egy szigorú ítélet meghozatalát.

Szikinger megjegyezte: a nyomozás és az elsőfokú büntetőper során történtek a strasbourgi emberi jogi bíróságon is eredményesen támadhatók, ezért ha az Alkotmánybíróság előtt nem járnak sikerrel, feltehetően nemzetközi bíróságon próbálják majd bebizonyítani azon álláspontjukat, hogy a magyar hatóságok a Cozma-ügyben megsértették a tisztességes eljárás és az ártatlanság vélelmének követelményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik