Közélet

Életfogytiglant is kaphatna Szlovákiában Csatáry

csatary-laszlo(210x140)(6).jpg (csatáry lászló, )
csatary-laszlo(210x140)(6).jpg (csatáry lászló, )

A 97 éves férfi kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Tizenkettőtől huszonöt évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiróhat az illetékes szlovák bíróság a háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményére vonatkozó törvény szerint, amelynek alapján szerdán büntetőeljárást indított a kassai járási rendőrkapitányság Csatáry László ügyében.

Egy neve elhallgatását kérő kassai férfi még augusztus elején kelt feljelentése alapján indult az eljárás, arra hivatkozva, hogy a történések idején – 1945 januárjában az akkor 17 éves édesapját az államhatalom képviselői ok nélkül letartóztattak, majd a kassai rendőrkapitányság Moyzes utcai épületében fogva tartották. Az érintettet később kényszermunkára egy pontosabban nem meghatározott németországi helyszínre deportálták, ahonnét csak ugyanazon év augusztusában tért vissza Kassára.

Amennyiben a rendőrségi határozatot hatályosítják, akkor az ügyben vádemelési javaslatot dolgozhat ki a rendőrség, ennek alapján hozhatna majd döntést az ügyészség arról, hogy kéri-e Csatáry László kiadatását vagy az eljárás Magyarországon való lefolytatását.

A háborús bűntettben elkövetett bűnrészesség bűncselekményének elkövetőjére Szlovákiában 12 évtől 25 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiróható.

A 97 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik